HBTQ for Putin: Barnböcker

RegnbågsflagganJa du Putin, jag tar det du tycker mest ila om från början, nämligen HBTQ-propaganda i barnböcker. Om du läser någon av dessa så kanske du förstår att det inte är så illa som du föreställer sig, eller så gör du det inte. Men alla ni andra som anser att homosexuella föräldrar är något helt naturligt som ni vill att era barn ska konfronteras med i barnböcker så får du här några riktigt bra tips.

Jag personligen gillar bäst när homosexualitet inte är huvudhandlingen i barnböcker, utan bara är som en självklar del i berättelsen. Jag vill att mitt barn ska förstå att det är helt normalt och inget konstigt man behöver fundera extra på. Dessa böcker stämmer helt klart överens med det:

Junior börjar förskolan av Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist: Junior är en liten drake som ska börja förskolan. När hon berättar om sin familj så låter det såhär:

Hela min familj är jättelång
men ingen är farlig
Egentligen är min familj ganska vanlig.
Det är jag som är barn och så papporna,
ja båda två.
Vi bor i ett hus
som ligger alldeles nere vid ån.

Vem är var? av Stina Wirsén: I den här vem-boken få vi träffa alla djurens familjer. Det visar sig då att Kanin har två mammor. Bara så. Inget big deal.

Prinsessan Kristalla av Anette Skåhlberg och Katarina Dahlqvist: I Prinsessan Kristalla är visserligen huvudtemat att prinsessan inte vill gifta sig med en prins utan med sin lekkompis Vilda, men det är lika mycket en rättelse om fattiga och rika och att gifta sig med någon av folket.

Gabriela Stjärna och fienden av Anna Charlotta Gunnarson: Gabriela ser en fiende i klassens nya kille tycker lika mycket om att stå i rampljuset som hon. Hon kommer på att han ljuger när han säger att hans mamma kommer från Uruguay och heter Marta när hon i själva verket heter Karin och är ljushårig.

Har du fler tips på HBTQ i barnböcker, lämna dem i kommentarsfältet! Nästa gång ska jag ta upp ungdomsböcker.

Fler boktips till Putin: Sanna har tagit upp en Agatha Christie-deckare och Bokdivisionen har skrivit om två böcker med HBTQ-tema. Bak Bok Mat har också tipsat om litteratur.

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Tack för tips om barnböcker, det fanns såvitt jag vet inga när mina barn var små. Roligt att det har börjat dyka upp nu!

   • Hanna9 februari, 2014 kl. 01:43
    Författare
   • Svara

   Nej, jag minns inget sånt!

 2. Bra tipslista!

  Kolla in Bak bok mat också, där finns fler barnbokstips på samma tema.

   • Hanna9 februari, 2014 kl. 01:43
    Författare
   • Svara

   Jag ska genast uppdatera med länk till henne!

  • Mia13 februari, 2014 kl. 10:50
  • Svara

  Lill-Zlatan o morbror raring – Pija Lindenbaums.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.