Skåhlberg, Anette & Dahlquist, Katarina; Prinsessan Kristalla; 2008

Prinsessan KristallaPrinsessan Kristalla är en underbar saga för barn från Sagolikt bokförlag som vill utmana normer. Av de böcker jag läst från det förlaget är Prinsessan Kristalla min absoluta favorit. Det går kanske inte att jämföra böcker för olika åldrar, men jag vill verkligen understryka hur bra den var.

Prinsessan Kristalla växer upp på ett slott och hennes föräldrar kungen och drottningen håller hårt i henne och vill att hon växer upp som en riktig kunglighet. Så långt följer sagan normer för sagor om prinsar och prinsessor. När hon är liten rymmer hon och träffar en flicka, Vilda, som hon vill vara vän med, något som hennes mamma lyckas stoppa. När hon blir myndig ska det hittas en prins åt henne och hon träffar den ena tråkigare än den andra. När hon själv får leta efter en prins hittar hon Vilda och blir störtkär på en gång. Det är lyckligtvis besvarat. Som sig bör i sagorna så får prinsessan sin prins…sessa!

Jag fullkomligt älskade denna vackra saga. Dels för att den var normbrytante – såklart – men också för att den följer en gammaldags sagas uppbyggnad med prinsessa, ensam och inlåst, hittar sin livskamrat och slutligen efter lite komplikationer – får henne.  Det förekommer också ett fint samspel mellan flickorna och en ensam och rädd drake, som också den får spela en normbrytande roll.

Läs mer: Adlibris, Bokus (boken är tillfälligt slut, men går att bevaka), Sagolikt, Barnboksprat, Dagens bok, Du är inte klok barnboken

1 ping

  1. […] dagen till ära tipsa om Anette Skåhlberg och Katarina Dalquists underbara Prinsessan Kristalla Per Gustavssons fantastiska bok Så gör prinsessor. Läs för era barn för nya och sundare […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.