Gunnarson, Anna Charlotta; Mysteriet Günenvelder; 2007

Mysteriet GrünenvelderAnna Charlotta Gunnarson har skrivit flera ungdomsdeckare och Mysteriet Grünenvelder är den första (kommer det att bli fler?) om syskonen Nora och Aron. Jag har läst mycket av Gunnarson i sommar och gillar verkligen hennes böcker.

En dag i Snorvacka försvinner den gröna färgen. Allt som är grönt blir grått och naturen blir inte alls rolig att titta på. Nora och Aron försöker lösa mysteriet och det tar dem till en kvar som är ockuperad av gröna utomjordingar. Tyvärr blir de tillfångatagna och utomjordingarna vet inte vad de ska göra med människorna.

I Mysteriet Grünenvelder är det Aron och inte Nora som är i fokus. Det är den blyga lillebrorsan och hans coola och smarta storasyster. Kännes det igen? Nej, det brukar ju vara coola brorsor och inget annat i litteraturen. Jag gillade särskilt att en rosa regnrock fick spela en liten biroll. Utomjordingarna kunde inte förstå att människor, som har tillgång till hela färgpaletten, anser att vissa personer inte kan ha vissa färger. Själva kan de bara ha grönt och det blir ju tråkigt i längden. Så sant, så sant. Ett annat roligt inslag är att Aron och Noras mamma älskar hårdrock och gärna spelar luftgitarr medan pappan pysslar om barnen och ser till att de har god massäck med sig. Boken är fantasifull och skriven på ett roligt sätt, ett sätt som jag numer förknippar med Anna Charlotta Gunnarson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.