Grattis Österrike på hundraårsdagen!

Österrikes flagga

Österreich, herzlichen glückwunsch zum geburtstag! Grattis Österrike på hundraårsdagen!

Det är inte bara min mormor som fyllt 100 år i år, flera länder fyller också ett sekel. Estland uppmärksammade jag i februari. Idag är det dags för ett annat av mina favoritländer, Österrike. I Österrike har jag bott, kan språket och hittar på varje gata i Wien (jo, jag tror nästan det, lokalsinne är min superkraft).

Mina österrikiska favoriter

Roman: Väggen av Marlen Haushofer och Flyg ollonborre, flyg av Christine Nöstlinger

Författare: Jag har ingen tydlig favorit men Elfriede Jelinek är fantastisk ibland och helt förskräcklig ibland. Christine Nöstlinger är också bra, men henne har jag läst för lite av. Marlene Streeruwitz är underbar som person, men jag har inte fallit för det jag läst av henne.

Artist: Falco, måste jag ju svara.

Låt: Life is live av Opus! Så mitt 90-tal! Fast låten är från 1985, men då hängde inte jag på några dansgolv.

Kompositör: Mozart slår nog både Beethoven och Haydn. Men Haydn bodde finast (har sett allas hem i Wien).

Konstnär: Egon Schiele och Gustav Klimt

Idrottsstjärna: Ulrike Maier

Kejsarinna: Elisabeth Sisi av Österrike, som hade en egen vilja till sin svärmors stora förtret. Nu är hon hela Österrikes stora nationalidol.

Mat: Wienerschnizel

Favoritdryck: Vin av alla kulörer är gott i Österrike, fast det nästan inte säljs något rött på Systemet. Sturm, inte helt färdigt vin, är också en fantastisk upplevelse att dricka i september och oktober.

Bakverk: Det kallas säkert inte så längre, men Mohr in hemd (typ n-ordet i skjorta). (Enligt Wikipedia så säger man tyvärr fortfarande så men det verkar föras en diskussion om namnet.) Hur som helst är det en varm chokladkaka serverad med grädde eller glass. Sachertårta är såklart också gott, men helt ärligt är det inget jag skulle välja om jag bara fick äta ett barkverk på hela Wien-vistelsen.

Resmål: Wien, såklart. Mer specifikt så älskar jag alla turistattraktioner som Hofburg, Schönbrunn, Staatsoper, Naglergasse och Grinzing. Men den dagen jag återvänder till Wien, vilket jag hoppas blir nästa höst, ska jag strosa omkring i åttonde bizirket och äta en arabisk frukost på jazzklubben Tunnel. Nu när jag googlar mig in på deras hemsida ser jag att de har utökat frukostrepertoaren, så jag skulle nog tvingas gå dit fler gånger. Bakfyllefrulle har de till och med nu (gulasch och öl)!

Julia och jag dansar i korridorsköket i Wien 1999

Jag och min favoritperson från Wien. Om ett år ska vi ses igen och fira att det var 20 år sedan vi lärde känna varandra! Och Julia, eftersom du bott i Wien i 20 år så är du inte längre bara ”die Linzerin” för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.