Recension: Johansson, Josefin; Drottningsylt; 2018

DrottningsyltJosefin Johansson är komiker och radioprofil och dessutom vinnare av På spåret 2017. Nu har hon debuterat som barnboksförfattare med boken Drottningsylt, helt sanna sagor om våra drottningar. Boken är utgiven på Mondial förlag. Illustrationerna är gjorda av Jonna Björnstjerna.

I Drottningsylt går Josefin Johansson igenom hela den svenska drottninglängden från vikingatiden till drottning Silvia. Med stor humor porträtterar hon unga drottningar, elaka drottningar, tokiga drottningar och många andra. Med feministiska glasögon hon synliggör hon kvinnors villkor genom Sveriges drottningar. Bland dem var det många barnbrudar och sedan behagade många kungar eller prinsar inte komma till vigseln. Istället skickade de ett ombud. Så viktigt var det!

Drottningsylt är för lite äldre barn, 9-12, och jag har läst så mycket som varit lite för svårt för min son så den här gången läste jag boken själv. Jag älskade den! Den var rolig och samtidigt allvarsam och seriös. Det är inga påhittade fakta och författaren är helt öppen när det är något historikerna tvistar om eller något man inte kan veta. Det känns som att min sjuåring  skulle kunna uppskatta den och vi kommer nog att försöka när vi läst ut Kalle och glashissen.

Josefin Johansson är lika rolig i skrift som hon var i På spåret (min tidigare enda erfarenhet av henne). Illustrationerna av Jonna Björnstjerna var också underbara. Den svenska kungalängden kan vi mycket om, men få vet nog så mycket om drottningarna (utom möjligen några få). Även vi vuxna kan vinna på att läsa Drottningsylt. Boken passar väl in i den nya trenden med att synliggöras kvinnor i historien och den här är gjord på ett lekfullt och roligt sätt och kan förhoppningsvis få barn att bli intresserad av historia.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.