Grattis Danmark på nationaldagen!

Skagen i Danmark

För mig är detta Danmark; hav, blåst och Dannebrogen. Juli 2011.

Idag är det Danmarks nationaldag och jag ska passa på att ge er lite danska boktips. Hur mycket läser du egentligen från Danmark? Jag har läst rätt så mycket genom åren och nu har jag en utmaning att läsa mer på danska. Det har inte blivit något än i år, men ge mig gärna tips på vad jag borde läsa på danska!

Jag har däremot sett på den danska serien Badhotellet, som jag tipsade om häromdagen. Matador är en annan, mycket mer fantastisk, serie. Den har dock ganska många år på nacken nu, går faktiskt på Axess-TV sent på kvällarna, vilket vi precis upptäckt! Det finns mycket spännande TV som gjorts i Danmark och jag är glad att det visas så mycket på svensk TV!

Fem danska boktips

Lise Nørgaard – Sommargästerna: Nørgaard  ska snart fylla 104 år (!!!) och hr skrivit många fantastiska böcker där hon driver med överklassen. Hon är även en av manusförfattare till ovan nämnda Matador. Sommargästerna är en härlig sommarbok som jag nog ska läsa om i sommar!

Leonora Christina Skov – Den som lever stilla: En oerhört stark berättelse om föräldrar som försakar sin dotter när de får veta att hon är homosexuell. Det var inte på 50-talet, utan på 90-talet.

Hanne-Vibeke Holst – Som pesten: En rykande aktuell bok om när världen drabbas av en pandemi. Skriven 2017, men många paralleller kan dras till vår nuvarande situation.

Niviaq Korneliussen – Homo Sapienne: Jag skulle säga den mest lysande stjärnan på den grönländska författarhimlen. Korneliussen är född på 90-talet och Homo Sapienne berör homosexualitet och trans i Nuuk. Jag har träffat henne och nu är hon aktuell med en ny bok som jag tänkte läsa på danska.

Dea Trier Mørch – Vinterbarn: En fantastisk bok om en förlossningsklinik i Köpenhamn på 70-talet. Det är en klassiker och den finns med i den feministiska litteraturkanonen.

Boktips till mig

Vad borde jag läsa på danska? Ge mig tips!

2 kommentarer

  1. Inger Christensen

  2. Suzanne Brøgger, Jonas Eika, Tove Ditlevsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.