Gästrecension av Gunilla Gustafsson: Alving, Barbro & Ruffa; Bang om Bang; 2009

Gunilla GustafssonGunilla Gustafsson bor i Stockholm, är aktiv i Folkpartiet Östermalm och ordförande för nätverket Liberala Företagare. Man träffar ofta Gunilla på arrangemang som Liberala Kvinnor ordnar och när hon inte gör det så kraschar hon gärna på okända människors soffor.

 

Bang om BangBarbro Alving, Bang, är en av mina favoritförfattare. Den här boken är sammansatt av dottern Ruffa och är en blandning av Bangs egna texter och Ruffas. För den som inte är bekant med Bang så låt mig sammanfatta kort. Det här är kvinnan som nästlade sig fram under krigsåren och rapporterade om vad som hände i världen till DN:s redaktion i Stockholm via skraltiga telefonlinjer. Hon rapporterade om spanska inbördeskriget, om ett Europa som rustade sig för ett världskrig, om Hitler, Hiroshima och om koncentrationsläger. Hon var i princip den enda kvinnliga reportern på fältet. Samtidigt är hon kvinnan bakom intressanta och roliga vardagskåserier om vardagslivet i Stockholm där hon mellanlandade mellan sina resor.  Hon skildrar livet som ogift mor, jo hon var i princip också först med att leva öppet som ensamstående mor.  Hon har ett speciellt språk i kåserierna med många uttryck och finurligheter som håller dem fräscha än i dag, krigsreportagen har dock av naturliga skäl åldrats något.

Bang om Bang är alltså sammansatt av dottern där hon försöker ge en helhetsbild av hur det var att växa upp med en legend och samtidigt vara något av en legend själv. Bang sparade allt  kvitton, anteckningar och tänkte sig att ge ut sina memoarer efter avslutad karriär men en svår sjukdom satte stopp. Hon levde stundtals ett hårt liv med för mycket alkohol och för lite hälsosamma promenader. Den här boken kompletterar fint ”Kärringen mot strömmen”-böckerna och de dagböcker som tidigare är utgivna. Bang är en fin humorist och dottern Ruffa verkar definitivt ha ärvt samma talang. Klar rekommendation på den här boken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.