Elf Karlén, Moa & Palmström, Johanna (red); Äga rum; 2008

Äga rumDet är sällan jag blir arg när jag läser feministiska böcker. Men arg blev jag flera gånger om när jag läste Äga Rum som är en samling röster ur den feministiska rörelsen. Det beror på att är det röster ur den feministiska VÄNSTER-rörelsen. Det som gjorde mig mest upprörd var att det var en merit att ha varit aktiv i AFA. Alla skribenter presenterades och deras meriter redovisades. Att ha varit aktiv i en stenkastarorganisation borde ligga en person i fatet, inte vara en merit. Vidare upprördes jag av att en man påstod att killar inte tjänar på jämställdhet eftersom det handlar om att män måste överge makt. Men barnen då? Tjänar inte män på att få mer tid med sina barn? Hela boken andas också att vi som står till höger om vänsterpartiet är onda, feminister eller ej. Jag blev också mycket fundersam och börjar bli bekymrad över att vänsterfeminister, precis som många högerfeminister verkar överge likhetsfeminismen. Medan många högerfeminister blir mer särartiga i sitt sätt och menar att bara kvinnor kan ha ett särskilt band till sina barn och annat blaj så är ju vänsterfeminister särartsfeminister hela tiden när de ordnar kvinnoseparatistiska arrangemang med motiveringen att ”kvinnor har en viss erfarenhet som bara kvinnor kan ha”. Vi får också läsa att en talesperson för F! är besviken över att ”de som vi solidariserade med inte solidariserade med oss”. Kvinnor, undrar jag då? Men ni tyckte faktiskt inte som jag och bara för att jag är kvinna kan jag väl inte förväntas ha samma åsikter som ni? Sammanfattning: Om du är liberal och feminist – läs inte boken du blir bara förbannad!

3 kommentarer

3 pingar

  • kajsa12 december, 2009 kl. 05:39
  • Svara

  haha, denna har jag skumläst/bläddrat igenom – verkligen usel! jag blev också provocerad av AFA-hyllningarna.

  1. Vad kul att höra att någon mer än jag blev arg! För mig är AFA näst intill lika illa som extremhögern och det skulle ju aldrig någonsin vara en merit.

    • kajsa14 december, 2009 kl. 08:18
    • Svara

    exakt! och dessa AFA-brudar… man behöver liksom bara läsa vad en har att säga, sen vet man alla de andra kommer säga, de är så förutsägbara…

 1. […] definiera kapitalism på annat sätt.  Dessutom får vi tips om att läsa den fasansfulla boken Äga rum. Min man brukar säga att alla föreningar och organisationer tenderar att bli […]

 2. […] bra åsikter, vilket är något som jag ser som olika sidor av samma mynt. Läs recensioner av Äga Rum, Ta betalt! och Att skriva […]

 3. […] definiera kapitalism på annat sätt.  Dessutom får vi tips om att läsa den fasansfulla boken Äga rum. Min man brukar säga att alla föreningar och organisationer tenderar att bli […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.