Recension: Backman, Fredrik; Folk med ångest; 2019

Folk med ångestDet händer inte så ofta nuförtiden att jag läser något lättsmält som rycker tag i mig. Efter Crazy rich i Asien behövde jag något mer och då tackade jag ja till att läsa Folk med ångest av Fredrik Backman. Jag gillar honom för att han oftast är feministisk, men har insett att jag inte tyckt att hans böcker lämpar sig för uppläsning (det blir för mycket rent språkligt). Därför läste jag Folk med ångest som fysisk bok.  Boken gavs ut tidigare i år på Forum.

Det är dagen före nyårsafton och det är en lägenhetsvisning i en liten stad. Samtidigt tar en desperat förälder en pistol och försöker råna en bank för att få pengar till hyran. Om den inte betalades skulle föräldern riskera att förlora sina barn. Det blir inga pengar för att banken har inga kontanter och rånaren försöker undkomma polisen genom att försvinna in i ett hus. Där pågår en lägenhetsvisning och rånaren tar spekulanterna och mäklaren som gisslan. När polisen stormar huset och fritar gisslan är rånaren inte kvar i lägenheten. Vart tog han vägen?

Folk med ångest är nog Fredrik Backmans mest skruvade roman, men den innehåller mycket att det vi är vana vid om vi läst honom förut. Vi får följa gisslan och poliserna och alla verkar ha ganska mycket i bagaget. Allt kopplas samman med en man som den ena polisen såg hoppa när han var liten, och en tjej som han lyckades hindra från att hoppa några år senare. Det är många känsliga ämnen som avhandlas i boken och det handlar mycket om sorg och ensamhet. Det är en feelgoodbok att mysa sig igenom och småskratta åt.

Det är en feministisk bok med många intressanta tvister. (Det blir eventuellt för många sådana så att man tillslut räknar ut tvisterna på förhand.) Tyvärr blir det lite väl mycket pådrag på slutet och när jag tror att boken är färdigläst, så fortsätter den ett par sidor till så att inget öde är lämnat åt min fantasi. I övrigt fyllde den sin funktion; jag läste, myste och ville inte släcka på kvällen.  Extra kul att läsa om lägenhetsvisningar nu när vi letar hus. En mysig bok för, tja, hängmattan!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Enligt O, Lottens bokblogg, Hyllan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.