Månadens feminist: Caitlin Moran

Kort fakta

  • Född 5 april 1975 i Brighton.
  • Fick sitt genombrott med boken Konsten att vara kvinna 2011.
  • BBC utnämnde henne till mest inflytelserik på Twitter 2014.

Caitlin Morans feministisk gärning

Caitlin Moran är uppväxt i den lila engelska staden Wolverhampton som äldst av åtta syskon. Hon har sagt flera gånger att hon levde i den enda hippifamiljen i Wolverhampton. Hon och hennes syskon hemskolades, men ingen av dem fick någon bra utbildning av sina föräldrar. Det har ändå gått bra för både Caitlin och de andra syskonen Moran.

Moran började sin karriär på musiktidningen Melody Maker. Senare har hon varit krönikör i både The Observer och The Guardian och senare i Times, för vilka krönikor hon också blivit prisad. 2011 debuterade hon med den självbiografiska feministiska debattboken Konsten att vara kvinna. Den var tänkt som en modern version av Germanie Grees Den kvinnliga eunucken, fast mer skämtsam. Boken har hyllats över hela världen och Moran fick ett enormt genombrott.

Efter debutboken har det blivit flera böcker, alla med ett starkt feministiskt tema. Hon gör också en sitcom tillsammans med sin syster, Raised by Wolves, som löst bygger på deras uppväxt i Wolverhampton. Serien utspelar sig i nutid.

2019 kommer hon att besöka Bokmässan igen och hon är nu aktuell med en ny bok. Konsten att bli känd kom på Albert Bonniers Förlag i maj.

Caitlin Moran och jag

Jag har ett lite ambivalent förhållande till Moran. Jag gillar henne skarpt och Konsten att vara kvinna var underhållande och det var roligt att en sådan feministisk bok gavs ut då. Jag har även lyssnat på Moran på Bokmässan och hon är ju oerhört underhållande att lyssna på, men någon riktig idol har hon inte blivit. Kanske är det för att hon inte är så djup. Det är mest en ganska ytlig och klämkäck feminism och jag behöver nog lite mer. Därför har det inte blivit att jag läst fler böcker av henne och därför betalade jag inte 200 kronor för Morantonlogi 2013 när det gavs möjlighet att få den signerad.

Jag har flera olästa Moranböcker hemma och nu inför hennes besök på bokmässan 2019 så kommer det en till. Åtminstone en till ska jag läsa innan jag lyssnar på henne igen. (Ska tillägga att jag även försökt att lyssna på Moranthology som hon läst in själv, men det blev om möjligt ännu mer av det inte så goda.) Konsten av bli känd står nu på att-läsa-listan och förhoppningsvis läser jag någon mer.

Böcker av Caitlin Moran som jag läst och recenserat

Konsten att vara kvinna 2011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.