Recension: Adbåge, Emma; Gropen; 2018

GropenDet här med barnböcker är inte alltid så lätt. Jag har blivit allt mer kräsen med åren. Därför blev jag så lycklig när jag hittade Emma Adbåge och hennes bok Gropen. Adbåge fick Augustpriset för den 2018 och hon har både skrivit och illustrerat. Boken är utgiven på Rabén och Sjögren.

Gropen är en plats på skolgården där det ligger sly och stubbar. Alla barn älskar att leka där. Alla vuxna avskyr gropen och försöker få barnen att leka med något annat. När ett barn ramlar och slår sig förfärligt (dock inte i Gropen) beslutas det att de inte får leka där mer. Barnen är förkrossade. Men de hittar tillslut en väg tillbaka, då de sitter på kanten. De vuxna ser ingen annan lösning än att täppa igen Gropen. Barnen sörjer, men bara en liten stund, Sedan upptäcker de Högen.

Gropen är en helt underbar bok och jag förstår verkligen att den belönats med Augustpriset. Den är skriven ur barnens perspektiv och speglar barnens lekfullhet och längtan efter äventyr. Vuxenvärlden beskrivs precis så som jag minns vuxenvärlden från min barndom. Allt som inte var som det var tänkt, var farligt. Den roligaste beskrivningen är är en vuxen ”gör liten mun och tittar bort”. Vi förstår alla hur det ser ut.

Det är också en bra blandning av pojkar och flickor och färgade och vita. Det är blandat, men görs ingen grej av. Föga förvånande älskas Gropen av min minsta och vi läser den ofta.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

    • Katarina Hjärpe29 april, 2019 kl. 09:21
    • Svara

    Ja, den är härlig! Jag har läst den i flera barngrupper. I en av dem bekände läraren att hon kände sig lite träffad och skulle tänka sig för i framtiden. 🙂

      • Hanna29 april, 2019 kl. 08:00
        Författare
      • Svara

      Haha, ja det kan man förstå. Men barn VILL ju också göra farliga saker 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.