Julpynt 2020: För mycket av det goda är bara bra

Italienskt julpynt

Jag kom av en slump över en artikel om julpynt häromdagen på Twitter. Personen som lag upp länken skrev ungefär att nu gick skam på torra land. Varför skriver någon som hatar julpynt en artikel om hur du julpyntar – eller egentligen inte julpyntar – på bästa sätt?

Nu tycker jag SJÄLVKLART att ingen behöver julpynta eller gå all in, men en inredningstidning kanske inte ska satsa på negativism så i den milda grad att den uppmuntrar folk att bara ha en decimeterhög julgran i ett hörn och som tycker att fleecefiltar i beige är julpynt. Det är 2020 och vi är mitt i en pandemi, för bövelen! Låt pyntet flöda!

Vi måste samla alla krafter vi har för att skapa julstämning när kanske inte mamma och pappa och definitivt inte mormor och morfar får komma på besök. För en julälskare som mig är det inga problem. Jag har julpynt så det räcker och med dubbelt så stor boendeyta har jag redan beställt nya ljusstakar och slingor. De sista jag behöver just nu är människor som vill pådyvla någon slags trendighet som går tvärs emot detta.

Jag bryr mig såklart inte om inredningstrender och lägger inte upp bilder på mina renstädade rum som går i grått och beige på Instagram. Jag följer inte ens sådana konton. Jag inspireras inte av dem. Jag tycker om böcker i olika färger och tavlorna på väggarna får gärna gå i skrikiga färger. På jul ska det vara ännu mer av det goda.

Min man säger att han förstår att människor vill ändra efter säsong, och kanske gärna tar emot tips om hur de de gör det diskret. Det är säkert så, men jag kan ändå provoceras av att julen ska representeras av två röda streck på en duk eller av diskreta roströda lakan i linne. Det känns lite som att det är samma människor som vill ha det så som vänder böckerna åt andra håller i bokhyllan för att de ska smälta in i inredningen.

Låt oss nu fylla våra med med julmys och värme. Låt oss blanda den där nya vackra ljusstaken med mormors slitna tomtar som du älskade när du var barn. Baka ett fult pepparkakshus som får stå på en hedersplats, eller köp en färdig sats och limma ihop med hushållslim. Lägg en stor illröd duk på bordet och placera halmdjuren i hallen, trots att du kommer att ha halm där till midsommar och ungarna kommer att spela fotboll med dem.

Låt ditt hem vara ett hem med mycket julstämning. Låt inte ditt hem förvandlas till en mäklarannons. Det ska synas att det är människor som bor där. Det ska inte vara rum som gåtts över av en homestaljingexpert som anlitas när hem ska säljas. Julen är en tid för färger, dofter och ljus i överflöd. För mycket av det goda är bara bra, som Lars Vegas Trio en gång konstaterade!

OBS! Tycker du inte om julen eller julpynt kan du bortse från detta inlägg. Likaså om ditt hem går i grått och beige och du vill ha det så. Det här är inget politiskt inlägg. Puss på er!

Julpynt på Macys i New York

Julpynt på Macys i New York enligt principen för mycket av det goda är bara bra. December 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.