Europeisk litteratur – utanför EU

Feministbiblioteket

Min tredje och sista lista för dagen handlar om fantastiska böcker skrivna av europeiska kvinnor utanför EU. Det finns såklart många fler, men jag har försökt att göra ett urval med böcker jag gillar från lite olika hörn av vår världsdel.

Island

Rosa Candida av Auður Ava Ólafsdóttir en en fin bok om sorg och faderskap (men inte i kombination). På en resa till ett kloster i Europa hinner han fundera mycket på sin mor som dött och det barn han fått innan han rest. En dag kommer mamman och barnet ner och vänder upp och ner å hans tillvaro.

Ryssland

Lidia Tjukovskajas bok Det tomma hemmet är en skrämmande skildring av livet i Sovjetunionen. Huvudpersonen är rätttrogen, men när hennes son blir oskyldigt gripen och satt i fängelse börjar hon tvivla på att systemet är rättvist.

Grönland

Nej, Grönland är inte med i EU. Grönland har aktivt lämnat efter att ha varit anslutna via Danmark. Homo Sapienne Niviaq Korneliussen var förra året nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Boken handla rom homosexuella och transpersoner i Nuuk.

Schweiz/Serbien

När duvor flyger av Melinda Nadj Abonji är en bok om en familj som flyr Balkankriget och kommer till Schweiz. De tillhör den ungerska minoriteten i Vojvodina i Serbien. Det är en fin bok om Balkan, om kriget och om att vara flykting och rota sig i ett nytt land.

Georgien

Tranans förlag har gett ut en samling med Georgiska noveller. Många är fantastisk bra, men tyvärr är bara två av författarna kvinnor. De är å andra sidan mycket bra och förtjänas att läsas (liksom övriga noveller). Ana Kordzaia-Smadashvili och Irma Tavelidze heter de kvinnorna jag tycker att ni ska titta extra på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.