Sammanfattning Europatips

Feministbiblioteket

Nu har ni i fem dagar fått Europatips från olika bloggare. Idag har jag ägnat dagen åt att ge er mina favoritböcker. Som den uppmärksamme har kunnat märka går flera böcker igen. Jag har medvetet inte styrt någon och sagt att den och den boken är redan ”tagen” utan alla har svarat helt oberoende av varandra. Mina svar ska inte heller ses som ett komplement, utan jag ser det som en poäng att vissa böcker förekommer flera gånger.

Populära böcker

Utrensning av Sofi Oksanen och Blindheten av José Saramago fick tre rekommendationer var och blev därmed denna tipsrundas mest populära böcker. intressant att just dem var sådana som flera valde att lyfta fram (däribland jag själv).

Kollektivt självmord av Arto Paasilinna och Mörderskan av Alexandros Papadiamantis var två böcker som fick två rekommendationer var.

Dessutom hade två stycken valt att rekommendera Juli Zeh, men olika böcker; Stopptid och Leklust.

Böcker jag tänkte läsa nu

Jag fick lite tips själv av mina vänner som varit så snälla att bidra till den här festveckan. Många böcker hade ju jag redan läst (och till och med själv rekommenderat), men vissa var helt nya för mig.

Eftersom både Lyran och Västmanländskan rekommenderat Mörderskan av Alexandros Papadiamantis är det en given kandidat att börja med.

Lyran rekommenderade även Gilles kvinna av Madeleine Bourdouxhe. Det är en belgisk bok som jag lyckades missa i den här EU-läsningen. Det säger en del om att Wikipedia inte alltid är att lita på samt att jag borde ta tag i att skriva där för att ge kvinnor ett större utrymme än vad de har nu.

Jugoslavien, mitt hemland av Goran Vojvonić har stått på att-läsa-listan ända sedan jag läste Blattejävlar av samma författare.

Milena Busquets Även detta går över som Enligt O hade med på sin lista är en bok jag har sett flimra förbi och som jag tänkt att läsa.

och dagarna går… har skrivit om Hur ska det gå med Pinnebergs? av Hans Fallada och jag har funderat på att läsa Fallada, men avskräckts lite av längden på böckerna.

Sannas bokhylla skrev lite om Timur Vermes Er ist wieder da och den har jag inhandlat på svenska och har med mig till Berlin!

#europafest2016

2 kommentarer

  1. Madeleine Bourdouxhe är superintressant för dig, utifrån ditt feministiska perspektiv. Dessutom är båda böckerna jag läst av henne oerhört bra. Tack för många bra tips den här veckan!

    1. Tack själv! Bra att veta, jag tror jag ska läsa den boken du tipsat om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.