Recension: Kordzaia-Samadashvili, Ana; Nina; 2005

Georgien berättar: Goris fästningJag har läst Georgien berättar: Goris fästning från Tranans förlag och jag recenserar de noveller där som jag tycker passar bäst in här på bloggen.

I Ana Kordzaia-Smadashvilis novell Nina får vi möta en trasig kvinna som beskrivs av ett berättar-jag som vi så småningom förstår är en kvinna. Nina har alkoholproblem och verkar vara sexmissbrukare och hon är djupt olycklig samtidigt som hon är utåtagerande och social. Hela novellen avslutas med ett misslyckat självmord. Kvinnan som berättar historien känner Nina och umgås med henne, men är också ganska fördomsfull och elak.

Det var eftersom berättar-jaget pratade så illa om Ninas vikt och övrigt utseende som jag länge utgick ifrån att det var en man. Någonstans kändes det nästan hemskare att en medsyster sitter och säger sådana saker om en annan kvinna, som berättar-jaget gjorde i boken. Kanske var hon lika tragisk själv? Eller så var hon en kvinna av sin kontext och samtid. Mycket intressant novell, som födde många tankar.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.