EU-läsning: Ungern

Ungerns flaggaLand 26 i EU-läsningen är Ungern. Här hade jag först inte tänkt att jag behövde läsa så mycket med tanke på det skrala utbudet, men så blev ju Ungern temaland för bokmässan och då slog jag till med fem böcker.

Erfarenheter av Ungern som bokland

Jag har läst Imre Kertez Mannen utan öde och älskade den. Jag har också läst den judiska flyktingen Ferenc Göndörs bok A-6171 – Ett judiskt levnadsöde. Han skrev boken på svenska, men han är född och uppvuxen i Budapest.

Ungersk litteratur i Feministbiblioteket

Det enda jag hade innan var en bok om den österrikiska kejsarinnan Sissi, som också var drottning av Ungern och älskade att visas där. Dessutom skriven av en amerikansk författare. Skralt är bara förnamnet.

Nya erfarenheter inför EU-utmaningen 

Jag valde att läsa fem böcker, men två av dem är barnböcker så det var inte ett oerhört tungt uppdrag.

Roman

Magda Szabó – Familjefresken: En bok från 1964 om livet i en ungersk småstad. Szabó var en av efterkrigstidens viktigaste feministiska röster, vilket kanske inte märktes i just den här boken. Szabó är den kvinnliga ungerska författare som är mest översatt till svenska.

Noveller

Krisztina Tóth – Pixel: En fantastisk fin novellsamling som gavs ut av Tranan lagom till bokmässan 2015. Tóth är uttalat feminist idag och hon kämpar för att bli bemött på samma sätt som manliga författare i Ungern. Feminismen och hennes öppenhet gentemot både romer och homosexuella framkommer tydligt i boken.

Lyrik

Àgnes Judith Kiss – 24 dikter: En mycket modern ungersk röst i helt nyutgivna och också nyöversatta dikter. Även hon visar tydligt öppenhet gentemot romer och homosexuella och känns inte regimtrogen på något sätt.

Barnböcker

Boglárka Paulovkin – Räven och musen åker till Balatonsjön: Fin barnbok om vänskap och upptäcktslystnad, men kanske lite väl könsstereotyp även om huvudpersonen Räven är en flicka.

Katalin Szegedi – Lenka och Palko: Två fantastiska barnböcker om att vara annorlunda. Barnen finner varandra och böckerna är om samma händelse men från två synvinklar.

Nästa EU-land

Nästa och sista EU-land är Österrike. För EU-experten kanske det låter konstigt att det 27:e landet är det sista, men då måste du ha i bakhuvudet att Sverige inte är med i min utmaning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.