Recension: Tóth, Krisztina; Pixel; 2011

PixelI dagarna kommer Tranans översättning av ungerska Krisztina Tóths Pixel. Tóth kommer också till bokmässan och pratar om sin bok. Pixel är en novellsamling där flera av novellerna utspelar sig i Ungern. Med andra ord en bra bok för EU-läsningen också.

Novellerna är korta, hela trettio stycken på bara 130 sidor. Det är ögonblicksbilder från olika människors vardagar och människorna går igen i flera gånger. Berättaren tar stor plats och ändrar ibland sin historia eller bryter in för att förklara något. Jag föll för stilen redan i den första novellen. De var alla lätta att ta till sig, men mot slutet var det flera som blev lite väl otäcka. Tóth räds inte några av de i Ungerns så kontroversiella ämnena som romer och homosexualitet och det kändes bra med tanke på Bomässans tema och de inbjudna författarna.

Jag tyckte som sagt om den här novellsamlingen. Den var lite annorlunda och jag tyckte om att fundera på om jag hade läst om personen förut och om hen hade samma egenskaper som då (så var det!). Några av novellerna hade dock lite för abrupta slut så att jag inte ens märke att de tog slut. Men allt som allt rekommenderar jag denna lilla bok varmt, så ska ni läsa något ungerskt inför bokmässan (så får ni verkligen snabba på!) så tycker jag att ni ska läsa den här.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.