Lucka 23: Julen

Krans 23När jag frågade vad årets julkalender skulle handla om fick jag tips om kvinnor i julskildringar, Jag trodde inte att det skulle räcka i 24 luckor, men en dag kan såklart julen få stå i centrum i den här kalendern!

Julen är alla hjärtans fest av Lise Nørgaard: Fyra helt underbara julnoveller som jag kan läsa år efter år. Det är mycket kritik mot överklassen som i alla Nørgaards böcker och hon tvekar inte att ge en stor känga till hemmafruidealet. Nørgaard när hon är som bäst med andra ord.

Liv till varje pris av Kristina Sandberg: Egentligen är det kanske i Sandbergs första bok om Maj, Att föda ett barn, som det mest legendariska julfirandet äger rum. Då måste hon i ren panik ordna släktkalas och följa en massa oskrivna regler. Men eftersom böckerna följer Maj och Maj blir mer avslappnad ju äldre hon blir vill jag lyfta fram den sista boken i serien då hon till och med kan se lite lätt på julfirandet och inte måste följa alla regler.

Madicken av Astrid Lindgren: Av de julskildringar som Astrid Lindgren gjort tycker jag nog bäst om Madickens jul. Det är vackert och stämningsfullt och så ger hon en present till sin fattiga granne och vän Abbe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.