Recension: Ernaux, Annie; En flickas memoarer; 2016

En flickas memoarerJag fick uppdrag att skriva artiklar om nobelpristagaren i litteratur 2022, Annie Ernaux, och då fick jag se till att läsa några böcker. En flickas memoarer var bok nummer två som jag läste och den första var Omständigheter. Böckerna ges ut på svenska av Norstedts och de är nu tyvärr borttagna från Storytel, vilket känns sådär.

En flickas memoarer utspelar sig sommaren 1958 och Annie Ernaux drar sig till minnes en flicka som skulle åka på läger. Det var sommaren då hennes liv förändrades och hon fick erfarenheter som skulle ta lång tid att komma över. Den unga flickan blev kär och lät män ha sex med henne, och dessa sexuella erfarenheter skulle idag klassas som rena våldtäkter.

Unga Annie vill inget annat än att passa in. Hon har det tufft och svårt och hon vänder ut och in på sig själv. Hon hamnar på ett läger och vill bara därifrån. Hon vill bli älskad av de gifta männen som tränger in i henne fast det nästan inte går. Långt senare skulle hon snarare förträngt än gjort upp med sommaren 1958.

En flickas memoarer är skriven på samma nakna avskalade sätt som Omständigheter. Vi får en oerhört känslosam berättelse levererad på byråkratspråk. Det låter inte alls bra, men det är fantastiskt. Det är bara så oerhört märkligt att bli berörd av något som författaren själv inte beskriver med några som helst förstärkningsord.

1 ping

  1. […] inte läst något av henne fick jag snabbläsa två böcker. Valet föll på Omständigheter och En Flickas memoarer. Det var relativt lättlästa böcker så för en snabbläsare som jag gick det att få till på […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.