Recension: Andersson, Hulda; Endometrios; 2017

Endometrios - mensvärken från helvetetHulda Andersson har sedan hon fått mens lidit av endometrios, men fick inte diagnosen förrän hon var 31 år. Då var det en befrielse för henne att hon fick veta vad hon led av och att hon led av något. Många kvinnor lider i det tysta och vet kanske inte ens om att deras menssmärtor inte är normala.

Andersson har skrivit en bok om den länge dolda kvinnosjukdomen i boken Endometrios – mensvärken från helvetet (Harper Collins). Hon vill lyfta upp den i ljuset och få kvinnor som har enorma smärtor varje månad att förstå att de inte är ensamma och deras smärta är inte normal. Det de känner varje månad är inte något som alla kvinnor känner. Trots att läkare borde känna till sjukdomen sedan länge har många mötts med skepsis när de sökt vård. De har blivit hemskickade med Alvedon och medskick att alla kvinnor har lite ont varje månad när det borde blivit tagna på allvar. Boken innehåller beskrivning av sjukdomen, röster från personer som har sjukdomen och tips och råd vad man kan göra om man är drabbad. Det är också ett politiskt debattinlägg över hur kvinnor behandlas i vården.

Som tur är kommer inte Hulda Anderssons bok i ett vakuum, det har pratats om sjukdomen ett tag nu. Men fortfarande behöver det pratas mer och det är otroligt bra att en sådan gedigen och heltäckande bok har skrivits. Jag lider inte själv av endometrios, så jag kan inte avgöra om det är bra tips eller om igenkänningsfaktorn är hög, men jag hoppas att de som har sjukdomen tycker det. Jag tyckte att det var viktigt att läsa in mig på sjukdomen för att den så länge inte talats högt om. Förutom det är det en viktig bok med tanke på hur många kvinnor som fortfarande lider av andra sjukdomar för att läkare inte tar dem på allvar. Alla människor måste få likvärdig vård och alla, oavsett kön, Allas smärtor måste tas på allvar.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.