En liten bokhylleenkät från Lyran

Vad ska jag blogga om idag?, tänkte jag och sedan hittade jag passande nog en liten bokhyllenkät hos Lyran. Det var en lagom nivå på bloggande för en hårt arbetande småbarnsmor som tillbringat en stor del av dagen med att transportera ett barn till och från ett lekland samt under tiden han var där underhålla det andra barnet och samtidigt uträtta lite ärenden. (Här pausar jag och andas lite). Jag fick i alla fall med mig fyra t-shirtar till sonen och två till mig från Nacka Forum.

1. Hur sorterar du böckerna i din bokhylla?

Enligt biblioteksordning. Fast inte strikt. I vissa kategorier har vi kanske bara en bok och i andra överdimensionerat mycket. Några egenkomponerade kategorier: Världen (reportageböcker från andra länder, ska ej blandas ihop med historiska böcker från andra länder), Liberalism (no comment) och Rättsfall (två hyllmeter Olof Palme och för alla er som inte vet vad min man har för intressen finns det en liten hint här).

2. Hur många språk finns i din bokhylla? Vilka?

Mycket svenska och engelska. Tyska, både gammal kurslitteratur och nyinköpta böcker. Italienska skulle jag tro (pluggade på gymnasiet) och ett isländskt lexikon. Och så danska och norska förstås! Vad blev det? Sju språk!

3. Vilket land kommer de flesta böckerna från?

Sverige om det menas var de är inköpta, men också innehållsmässigt är jag tämligen övertygad om.

4. Flest män eller kvinnor? Eller ungefär lika?

Förmodligen flest män. Annars skulle jag bli rejält förvånad. I Feministbiblioteket, som är en av många många hyllor, är det dock majoritet kvinnor!

5. Vilka genrer/kategorier har du i bokhyllan (deckare, dramatik, bilderböcker, reseskildringar o s v).

Typ allt. Mest skönlitterärt, historia och samhällsdebatt. Även en hel del biografier. En hyllmeter av varje i kategorierna lyrik, serier, sport och språk. Två hyllmeter kultur med konst till två tredjedelar. Och då är alla föräldraböcker flyttade till sonens bokhylla.

6. Visa gärna en shelfie!

Enligt biblioteksordning var det. Hm. Och jag var tvungen att flytta bort en mandolin som ska lämnas tillbaka till Clas Ohlson när jag tog bilden. Vi behöver ett hus för att kunna få plats med fler bokhyllor!

Shelfie

Tre av 9-12 bokhyllor, lite beroende på om man räknar de som står i källaren eller inte. Juni 2017.

12 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Den bokhyllebilden känns bekant … det blir ju så fullt!
  PS för att komma hit fick jag passera två av dina gamla bloggställen, länken hos Lyran ledde den vägen. Är det avsikten????

  1. Nej! Eftersom Lyran har en blogg via blogger/google blir default min googleprofil. Jag brukar ändra det så att man hamnat rätt, men glömmer ibland bort mig Tack för påminnelsen!

 2. härlig bild, feministisk litteratur får inte plats i en hylla hos mig… maken och jag har var sin våning ❤️ mer plats nu när barnen flyttat! Men du ska barnbarnen också ha sitt, äldsta barnbarnet har fått ordna själv ett par egna hyllor.

  1. Åh! Längtar efter att barnen vill inreda sina egna hyllor!

 3. Som en bokhylla ska se ut, lite rörig. Men att döma av ditt inlägg ovan har ni bra ordning :-).

  1. Fast ordningen gäller inte de böcker som ligger ner eller står i dubbla rader 😉

 4. Kan tala om att det blir inte bättre även om man har hus. Flyttade från en tvåa till ett hus med 5 rok och trodde att det äntligen skulle bli ordning och allt skulle få plats. Nu ser det exakt likadant ut som i tvåan…

  1. Nu ska du inte ta ner mig på jorden! 😉

 5. du menar väl inte att du blandar dina böcker med makens?
  vi bor i hus, men vi har inte plats till de bokhyllor vi skulle behöva. barnen har flyttat, men deras bokhyllor står kvar. med böcker i. och så lite annat smått och gott som de inte vill ha just nu och som inte får kastas

  1. Det är klart att vi blandar! Målet är ett riktigt bibliotek! Men nu har jag insett att det inte är möjligt att spara på allt. Och ta inte ner mig på jorden! Ett hus kommer att lösa allt! *håller för öronen och säger la la la*

 6. Det där med hus är ingen garant… Vi flyttade från lägenhet till stuga och plötsligt har jag mycket MINDRE hyllutrymme! Hur gick det till???

  Ok, det är en väldigt liten stuga. Men så dåligt planerat.

  1. Så hus äter alltså hyllmeter? Intressant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.