Ekström, Christina & Enge Swartz, Marianne (red); Wägnerismer; 2011

När jag hörde talas om att denna bok var på gång blev jag alldeles till mig. Jag älskar Elin Wägner och ett citatsamlig av henne skulle vara just det som min bokhylla saknar. De flesta citaten är hämtade ur hennes böcker och det är många kloka ord hon skrivit. Vad sägs om dessa citat:

”Vilket vill Pennskaftet helt ha: rösträtt eller en ny hatt? Jag vill inte ha någotdera. För jag vill förtjäna till både rösträtt och hatt själv.” – Pennskaftet 1910

”De gifta kvinnornas ensamhet kan vara mycket större och grymmare än de ogiftas.” – Helga Wisbeck 1913

”Män har makt över kvinnor och kvinnor har makt över män, det är ömsom. Men männen vet att kunskap och pengar är bra att ha i maktstriden, och därför vill de behålla dem för sig själva.” – Genomskådad 1938

”Hur kommer det sig då att det bara är tal om fria män, inte fria människor, i det land som blev demokratiens vagga och i det länder som ärvde demokratiens idé.” – Väckarklocka 1941

Slutligen vill jag säga att jag valt ett Elin Wägner-citat till mitt vykort jag delar ut för att göra reklam för Feministbiblioteket. Se vykortet med citatet här (och tack Marianne Enge Swartz för tipset!).

Läs mer: Artéa förlag, Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] Ekström, Christina & Enge Swartz, Marianne (red); Wägnerismer; 2011 […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.