En miniutmaning att läsa en klassiker, skulle jag klara det? Jodå, jag läste Rapport från en skurhink av Maja Ekelöf, som jag tänkt att läsa i många år. Boken har getts ut som ebok på Norstedts och fanns enkelt att tillgå i Storytel-appen. Jag tog med mig läsningen på ett antal resor till jobbet samt på planet till Berlin.
Maja Ekelöf är frånskild fembarnsmor med barn på väg ut i vuxenlivet. Hon är städerska och rejält märkt av ett slitigt arbete. Dessutom kan hon inte leva på sin lön, trots att hon sliter så hårt. Hennes intresse är litteratur och politik och hennes dagboksanteckningar handlar om lika delar om hennes jobbiga vardag som reflektioner över litteratur och politiska händelser. Hon är djupt engagerad mot Vietnamkriget och hon är socialist.
Jag blev smått överraskad av hur lättläst boken var. Det flyter på bra, även om bokens Maja är hemskt bitter på livet. Hon pratar om att få dö, men eftersom hon bara är femtio, måste hon leva i mins 15 år till. Ju längre in i boken man kommer, desto mer säker blir huvudpersonen på att anteckningarna ska ges ut. I verkligheten skickade Maja Ekelöf in dem till en romantävling i Rabén och Sjögrens regi. Den tävlingen vann hon.
Jag blev oerhört intresserad av vad som hände sedan, eftersom vi ju vet att hon fick sin bok utgiven och att det blev en tämligen stor succé. Dessutom var det stora prispengar för en som inte tjänade så bra. Det har nyligen kommit ut en biografi över Maja Ekelöf på Norstedts som jag gärna skulle läsa, Jag har torkat nog många golv. Om boken stod det bland annat att Maja blev engagerad i vänsterrörelsen och fick åka på besök till DDR, men att hon var besviken för att hon användes för att fylla ett syfte som arbetarkvinnan.
Idag skulle det nog inte vara en lika stor sensation att en städerska är så intellektuell, men boken gavs ut 1970 och utspelar sig under slutet av 60-talet. Klassamhället var merutpräglat då och ett barn till en städerska skulle idag få studielån, utan att modern behövde låta en socialtjänsteman skriva på papper. Det var helt klart en gripande bok och även om vi inte håller med varandra politiskt, så läste jag dagboksanteckningar från en intelligent och rolig kvinna.
Jag har lyssnat på den här intervjun med författaren av biografin Jag har torkat nog många golv, Nina van den Brink, och intervjun innehåller också läsningar och intervjuer med Maja Ekelöf. I den säger Nina van den Brink att boken kom som en chock för många när den kom ut, då man inte trodde att folk hade det så längre i Sverige.