Einhorn, Lena; Siri; 2011

SiriSiri var en av de böcker jag fick från Liberala Kvinnor i avskedspresent och jag gav bort mitt ex till min mamma eftersom jag visste att boken fanns på landet. Nu i midsommarhelgen läste jag den.

Lena Einhorns roman handlar om Siri von Essens liv strax före, under och efter sitt äktenskap med August Strindberg. Hon var friherrinna Wrangel och hade en liten dotter när hon träffade August. Hon tyckte inte om det instängda livet som äktenskapet var och när hon skilde sig ville hon inte gifta om sig och skaffa barn. Strindbergs löfte om att han var steril visade sig inte stämma och snart var hon där igen med man och barn. Hennes skådespelarkarriär hon påbörjat efter skilsmässan måste avbrytas. Äktenskapet med August skulle visa sig vara jobbigt på många sätt. Han drogs med nyckfulla humörsvängningar och en ständig svartsjuka. Det äktenskapet höll som bekant inte heller. Efter sin andra skilsmässa levde Siri tillsammans med en kvinna ett par år. Hon och August dog samma år, 1912.

Einhorn målar upp en bild av en självständig och modig kvinna som vill gå sin egen väg. I början av boken är hennes karriär och egentid viktigare än familjen och på slutet är det barnen som står i centrum. Förmodligen är det så många av Sveriges kvinnor idag prioriterar, men de flesta av oss har förmånen att kunna bilda familj senare. Jag tyckte om porträttet av Siri och jag tyckte om att August Strindberg skildras som den neurotiker han förmodligen var.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

  1. jag gillade också den här boken och det här perspektivet. har också ganska nyligen läst En dåres försvarstal. Strindberg var inte bara neurotisk. han hade humor också!

    1. Haha, då borde jag verkligen ta och läsa den! Tror den står i hyllan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.