Crăsnaru, Daniela; Det stora priset; 1983

SkräplivJag har läst Skräpliv: Rumänska noveller från förlaget 2244 och jag recenserar de noveller av feministiskt intresse ut den en och en.

I Det stora priset av Daniela Crăsnaru skildras en klassåterträff. Olika personer träffas och de minns tiden som varit. Alla faller in i samma roller de haft så. En av klasskompisarna har fått ett stort pris och han är poet. Han ger en diktbok till en annan på festen som läser dikterna. De är fruktansvärt banala och regimtrogna.

Det här är ett stort angrepp på den kommunistiska regimen i Rumänien och hur makthavarna behandlade kulturen. Jag fick förmånen att lyssna till när författaren talade om novellen på bokmässan. Hon gjorde bra reklam för den och jag blev mycket intresserad av att läsa den. Novellen var fylld med information på varje sida, så det går inte att slöläsa de för då riskerar man missa något viktigt. Jag läste delar av den tre gånger. Den var bra och intressant och det var helt underbart att vi fick ta del av en dikt som den fiktiva personen skrivit. Hon är rolig, Daniela Crăsnaru, både i text och i verkligheten!

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] idag alla kategorier: Dött lopp mellan Det stora priset och Östra Station Bästa tvist: Upp med huvudet! Roligast idag: Det stora […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.