Novell-lördag: Rumänien

Rumäniens flaggaIdag är det inte en av Tranans novellsamlingar som ligger till grund för novell-lördag utan Skräpliv: Rumänska berättelser utgiven av 2244. Den innehåller tio noveller varav fem är skrivna av kvinnor. Dessa fem noveller kommer jag att recensera en och en.

Eftersom boken är ett recensionsex har jag läst hela. Av de manliga novellerna tyckte jag bäst om Några dokument av Lucian Dan Teodorovici. Den handlar om en journalist som träffar en gammal Securitatemedarbetare som berättar en märklig historia om när han räddade en kvinna undan ett fängelse.

På bokmässan var jag på ett seminarium där den här boken diskuterades och då fick jag lyssna till Daniela Crăsnaru, Dan Lungu och Gabriela Adameşteanu. Seminariet gav verkligen mersmak och det var självklart att jag skulle läsa novellsamlingen. Av det som diskuterades förstod jag att flera noveller skulle handla om kommunismen och vad den gjorde med människorna i Rumänien.

Den första recensionen publiceras om en timma klockan 11 och ett avslutningsinlägg om den rumänska novellkonsten kommer klockan 16. Häng med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.