Buregren, Sassa; Lilla Feministboken; 2006

Lilla feministbokenJag har velat köpa och läsa denna bok länge, men det har varit slut på förlaget. Så helt plötsligt så blev jag uppmärksammad i kommentarsfältet här på bloggen att den fanns tillgänglig på Adlibris. Jag valde att inte tro att det var sant förrän jag höll den i min hand och det har jag nu fått göra.

Sassa Buregren berättar för unga människor vad feminism är och varför det behövs. 10-åriga Ebba får syn på en bild i tidningen som föreställer världens mäktigaste politiker och bilden föreställer bara män i svarta kostymer. Var är kvinnorna? Ebba talar med sin kusin, sin mamma och mormor och sina vänner om hur det kommer sig och varför det finns en orättvisa i samhället. Hon bildar även en grupp med fyra vänner som alla håller med om att detta är något man måste göras något åt. Boken fokuserar mest på kvinnans underordning, men det är också stort fokus på att både tjejer och killar drabbas av rådande normer.

En bok som föreslår att vi ska läsa vidare i en bok utgiven på Röd Press, får jag automatiskt fördomar mot, men jag kan lova alla att boken endast kan verka vänstervriden för den mest inbitne borgerliga politiker som letar efter ”fel”. För alla andra är det en fantastisk bok för barn och ungdomar att förstå feminism och varför kvinnor inte finns på höga positioner i samhället. Vi får också lite historia om Mary Wollstonecraft och Simone de Beauvoir. Och för den som oroar sig för att inte oroa personer till höger, kan jag säga att när det presenteras vilka kvinnor som blivit valda till presidenter eller premiärministrar i demokratiska länder så nämns Margaret Thatcher. Jag tänkte hela tiden på om jag skulle kunna ge boken till Hugo när han blir äldre och det känner jag verkligen att jag kan. Både pojkar och flickor är engagerade i Ebbas lilla grupp och det är stort fokus även på hur pojkar drabbas av könsroller.

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Den ska jag verkligen ta och skaffa! Tack för tipset 🙂

  1. Det var så lite! Den är verkligen toppen!

  • Pernilla18 september, 2012 kl. 09:50
  • Svara

  Jag har beställt den och ska läsa den med min 10-åriga dotter och min 13-åriga son. Tack för tipset!

  1. Jag är så glad när jag kan ge tips som andra följer 🙂

 2. Hittade det här nu. Tack, Hanna, vad fint att läsa!

   • Hanna27 november, 2013 kl. 02:11
    Författare
   • Svara

   Vad roligt att du hittade hit! Det var en fantastiskt bra bok om förtjänar all uppmärksamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.