Tematrio v 22 – Böcker på engelska

Idag tänkte jag skriva om Lyrans återkommande tematrio och hon uppmanar oss denna vecka att hjälpa henne läsa böcker på engelska. Jag har själv länge haft ett stort motstånd mot att läsa på engelska och det kom jag inte över förrän för några år sedan efter vår andra resa till USA. Jag insåg att det finns för många intressanta feministiska böcker som inte översatts och ska jag vara en riktigt bra feministisk bokbloggare får jag inte begränsa mig till mitt eget språk. Efter att ha läst Der Baader- Meinhof komplex (Stefan Aust), 650 sidor på tyska, var jag över tröskeln för gott. Ingen kunde bli svårare och jobbigare än det. Så, här är mina tre bästa förslag på feministisk litteratur på engelska:

Full frontal feminism av Jessica Valenti: Eftersom det finns förlag som översatt Susan Faludi så förstår jag inte varför ingen vill ta sig an Valenti. Amerikanskt så det förslår, men ändå mycket bra, grundläggande och engagerande. Valenti har även skrivit en mycket bra bok om oskuldsmyten, eller kanske snarare renhetsmyten (The purity myth) om unga tjejer som lovar sina fäder att förbli oskulder till de gifter sig.

Havanna real av Yoani Sánchez: En otroligt viktig bok om livet på Kuba, inte bara livet som oppositionell, utan också som kvinna, människa och medborgare. Sánchez valde livet på Kuba framför ett fritt liv i Schweiz, hennes önskan att få leva ett fritt liv på Kuba är för stark och hon brinner för att få göra något åt det. Hon bloggar på Generation Y och boken är ett urval bloggposter från 2007-1010. Jag hoppas att fantastiska Silc förlag vill översätta och ge ut boken på svenska.

Screaming of the innocent av Unity Dow: Detta är kanske inte den bästa bok jag har läst, men jag har ett intresse av att läsa om kvinnor i andra kulturer och av författare från andra länder. Screaming of the innocent är lite av en deckarhistoria om en flicka som ritualmördats i Botswana. Polisen säger att hon blivit uppäten av lejon. Starka kvinnor i samhällets alla positioner slåss för att bevisa sanningen. Vill du läsa något från Botswana från en som faktiskt är därifrån så ska du läsa den här boken. Den finns inte heller översatt.

2 kommentarer

  1. Jag har bara hört talas om The Purity Myth tidigare, men det verkar väldigt spännande.

    1. Jag kan varmt rekommendera Purity Myth om du inte har läst den . Full frontal feminism är mer övergripande, men också väldigt bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.