Veckans feminist: Helene Migerka

Helene Migerka Kort fakta

Född 1867 i Brno, Tjeckien och död 1928 i Graz, Österrike.
Både hon och hennes mamma var aktiva i den österrikiska kvinnorörelsen.
Begick självmord efter moderns död.

Helene Migerkas feministiska gärning

Helene Migerka föddes i Brno i dåvarande Österrike-Ungern. Hennes far, Franz, var affärsman, men också engagerad i frågor gällande kvinnors rättigheter. Hennes mor, Katharina, var författare, socialarbetare och aktiv i kvinnorörelsen.

Migerka blev själv författare och debuterade som poet 1886. Hennes mest kända verk är Das Glück der Häßlichen und andere Skizzen und Satiren som kom ut 1913 (Den fulas tur och andra skisser och satirer). Hon skrev satiriskt om borgarklassen och dess inställning till kvinnoemancipation. Även hennes dikter var satiriska.

Hon bodde ihop med sin mamma och syster fram till 1915. Hennes mamma dog 1922 och efter det blev hon deprimerad och hon valde att ta sitt liv 1928. Då bodde hon i Graz.

Helene Migerka och jag

Jag hittade henne via Wikipedia när jag sökte österrikiska feminister och författare inför EU-läsningen. Efter mycket sökande så fann jag boken med de satiriska novellerna på ett tyskt antikvariat på nätet och jag slog till. Tyvärr var boken skriven i typsnittet fraktur och därmed oerhört jobbig att läsa. Jag kämpade väl och läste tillslut ut den.

Das Glück der Häßlichen und andere Skizzen und Satiren

Bok av Helene Migerka som jag läst och recenserat

Das Glück der Häßlichen und andere Skizzen und Satiren 1916

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.