Bredvidläsning: Härkomst av Saša Stanišić

HärkomstEn författare jag länge velat läsa är Saša Stanišić, som är en tysk författare uppväxt i Bosnien. I Härkomst skriver han om sin egen uppväxt och flykten till Tyskland under kriget. Jag fick boken i min prenumeration på Tranans utgivning under 2022 och nu fick jag äntligen tummen ur att läsa något av Saša. Jag är lite sen på bollen, så jag missade att vara med i förlagets bokcirkel om boken.

Härkomst handlar om varifrån man kommer. Saša Stanišić kom till Tyskland som 14-åring 1992 från Višegrad i Bosnien. När kriget var slut fick hans föräldrar flytta tillbaka och själv studerade han vidare på universitetet. För att sedan bli tysk medborgare var han tvungen att författa en levnadsbeskrivning. Frågan är varifrån han kommer. Är han tysk eller bosnier?

I Härkomst berättar Saša Stanišić om sin uppväxt och ankomsten till Tyskland och hur hans identitet förändrats över tid. När någon frågar varifrån han kommer svarar han ofta olika. I olika episoder av sitt liv kan han också illustrera hur ens härkomst kan variera beroende på sammanhang. Bland invandrare är han invandrad från Bosnien och bland akademiker på en konferens långt bort är han tysk.

Jag tyckte mycket om boken och det var ett bra första möte med Saša Stanišić. Den här boken var självbiografisk och jag skulle gärna vilja läsa en roman av honom också. Förutom bokens litterära kvaliteter var det intressant att läsa om Tysklands ganska hårda invandringslagar. när kriget var slut, skulle alla tillbaka. Så har vi inte direkt haft det i Sverige och många från forna Jugoslavien bor här än idag. För mig känns det absurt att vi skulle tvinga alla dem att återvända.

1 ping

  1. […] nästa gång ska vi läsa Saša Stanišić bok Härkomst. Den har jag läst, men det ska bli oerhört roligt att diskutera den med min fina […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.