Månadens feminist: Shahrnush Parsipur

Sharnush Parsipur

Kort fakta

  • Född 1946 i Teheran, Iran.
  • Har blivit fängslad för sin politiska aktivism.
  • Lever idag i USA.

Shahrnush Parsipurs feministiska gärning

Shahrnush Parsipur föddes i Teheran och är utbildad inom sociologi. Hon gav ut sin första bok 1969 och det var en barnbok. På 70-talet blev hon engagerad politiskt för kvinnors rättigheter och mot shahen och engagemanget ledde till att hon arresterades. Hon tvingades sedan lämna Iran och tillbringade två år i Frankrike där hon studerade filosofi kinesiska vid Sorbonne.

Hon har gett ut flera böcker, noveller och barnböcker. Hennes mest kontroversiella bok är Kvinnor utan män, som skrev 1974, men som gavs ut först 1989. Boken utspelar sig 1953 när en militärkupp genomfördes i Iran som återinrättade shahen. Den berättar om ett antal kvinnoöden och den ansågs var omoralisk. När den väl gavs ut 1989 förbjöds den i Iran med motiveringen: ”boken var kränkande för samhällsnormerna och för att den propagerade för lösaktighet och lättfärdighet.” (källa).

Hon har suttit fängslad i fyra olika fängelser och om detta har hon skrivit i en bok. Idag bor hon i USA, eftersom det är omöjligt för henne att bo i sitt hemland. Hon har skrivit fler böcker i exil och hon deltar frekvent i Radio Zamaneh, en persisk radiokanal som sänds från Amsterdam.

Shahrnush Parsipur och jag

Jag ville skriva om en iransk feminist med tanke på vad som händer i det landet just nu. Shahrnush Parsipur  var ett enkelt val, då jag precis läst noveller av henne och har uppskattat hennes feministiska texter mycket. Om du ska läsa en spännande persisk kvinna och feminist så ska du absolut läsa Shahrnush Parsipur!

Böcker av Shahrnush Parsipur som jag läst och recenserat

Kvinnor utan män 

Män utan huvud

Solrosens ständiga förälskelse

Flickan och tarspelaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.