Recension: Pourmokhtari, Romina; Chicken nuggets på krita; 2022

Chicken nuggets på kritaJag började läsa Chicken nuggets på krita av Romina Pourmokhtari innan hon blev Sveriges miljöminister. Jag och Romina har jobbat på samma kontor det senaste halvåret och jag ville självklart därför läsa hennes bok. Nu tillhör jag samma parti som Romina och känner henne och det ska ni ha i åtanke när ni läser. Boken är utgiven på Timbro.

Romina Pourmokhtari skriver om sin uppväxt i Sundbyberg och alla somrar i Iran. Hon är uppvuxen mellan två kulturer och det har såklart påverkat henne. I Hallonbergen längs blå linjen i Sundbyberg kan man köpa chicken nuggets på krita. I förorten har Romina känt sig hemma, men hon rekommenderar inte att bo kvar där idag. Hon har växt upp med att vara rädd för skjutningar eller annan kriminalitet. Det var också i förorten som Romina blev liberal, till skillnad från många andra längs blå linje.

Chicken nuggets på krita är en berättelse hur en tjej med invandrarbakgrund från förorten blev liberal. När hon var ute och debatterade på olika skolor som tonåring, var de få lärare som trådde att hon representerade Folkpartiet. I boken berättar Romina om sina liberala överväganden och varför hon har landat i de slutsatser hon landat i. Den som inte är liberal kommer att bli provocerad.

Jag tyckte att boken var spännande och intressant. Det bästa var att läsa om somrarna i Iran där hon var rebellisk och sminkade sig och bar sjalen nästan i nacken. I boken skriver hon inte så mycket om den klimatpolitik som hon vill föra, så du kommer inte att få några ledtrådar i boken hur Romina kommer att vara som miljö- och klimatminister. Däremot får du många bra argument för att rösta på Liberalerna och inte Centerpartiet, vilket man ju såklart kan ha delade meningar om – även som liberal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.