Bredvidläsning: Ett överlagt mord av Slobodan Selenic

Ett överlagt mordI min EU-läsning 2.0 fick jag äntligen tummen ur och läste klart Ett överlagt mord av serbiska Slobodan Selenic. Jag hörde talas om boken för något år sedan och beställde den på Bokbörsen, sedan blev den liggande. Slobodan Selenic är en av Serbiens främsta författare genom tiderna. Han avled 1995.

Ett överlagt mord, med undertiteln Min mormor Jelenas kärleksliv, är en annorlunda roman dör författaren själv låtsas som att han är en del av berättelsen. Den är i två delar, dels får vi läsa om Jelena på 90-talet då Jugoslavien inte längre finns och Jelena på 40-talet då Serbien är i krig mot nazisterna.

Det ska vara en kriminalroman, men det som jag fastnar för är mormor Jelenas kärleksliv. Hon blir kär i sin bror Jovan och de inleder ett förhållande. De är inte biologiska syskon, men jag tror inte att de vet det. När Jelena på 90-talet hittar dagboksanteckningar och tidningsurklipp kan hon dock lägga ihop ett plus ett och förstå att det inte fanns något biologiskt släktband syskonen emellan.

Vem Jelena den äldre var växer fram genom historien, men jag tyckte att det var ganska besvärligt att hänga med. Det är förhör och det är samtal olika människor emellan och svårt att förstå vem som är vem. Jag har sett att boken har filmats och det skulle vara oerhört intressant att se hur den gestaltas på film. Men som med så många andra filmer är det ju stört omöjligt att hitta en serbisk film från 1995 med svensk text att streama.

Mormor Jelena är inblandad i politiskt känsliga saker och det är mer än bara hennes kärleksliv som står i fikus i boken, för mig var det bara aningens för rörigt så jag brydde mig inte så mycket om vem som mördat vem och vem som anklagade vem. Det är ju helt klart ett minus för boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.