Bokgeografi: Tyskland

tysklands flaggaDet är torsdag – tysk torsdag enligt Bokmoster – och tidigare i veckan handlade Enligt O:s bokgeografi om Tyskland och vad passar då bättre idag än att hänga på det?

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Tyskland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Mina två favoriter är fackböckerna, som jag också läst på tyska, Patentöchter av Julia Albrecht och Corinna Ponto och Endlich wieder leben av Helga Hirsch. Den första handlar om ett dåd utfört av Baader-Meinhofligan och den andra om kvinnor på båda sidor av det som skulle bli muren på 50-talet. Jag är mycket svag för böcker om RAF och har läst en hel del, både av tyska och av svenska författare. Den tjockaste av dem alla, Der Baader Meinhof komplex av Stefan Aust, läste jag på tyska och det tog mig ett år.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Tyskland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Jag har läst Christa Wolf som jag hört så mycket av, men hennes berättarstil fångar mig inte alls. Jag tycker det är svårt att hänga med och jag missar mycket väsentligt. Jag frågar mig om hon inte passar människor som läser fort. Förra året upptäckte jag Angelika Klüssendorf och Astrid Rosenfeld och dem vill jag verkligen läsa mer av!

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Tyskland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag är otroligt nyfiken på Charlotte Roche som har skrivit Våtmarker, feministisk tysk erotik. Jag har boken hemma på tyska, Feuchtgebiete. Det låter superspännande, men jag har inte kommit mig för. Jag får inte läsa något på engelska samtidigt för jag är rädd att det då bli för mycket språk.

En författare jag verkligen måste återupptäcka är Ingrid Noll. Läste henne på gymnasiet och älskade henne, såg en film på universitetet baserad på en bok av henne och älskade den lika mycket och köpte sedan med mig flera av hennes böcker när jag åkte hem från mitt halvår i Wien. Har dock inte läst någon av dem än. Det måste bli ändring på det!

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Tyskland.

Filmen av Stefan Aust, med samma namn som boken Der Baader Meinhof komplex, är otroligt bra och välspelad.Att skådisarna också är otroligt lika originalen gör ju också sitt till. Jag älskar också filmen Das leben des anderes, om stasiagenten som byter sida.

Andra fantastisk filmer är Das leben eine baustelle, Go trabi go, Lola rennt, Die Apothekerin (från en bok av Ingrid Noll), Good Bye Lenin! och så filmen om den där killen som folk tror är bög och så blir det lite farsartad intrig (bitte hilfe! Vad hette den?).

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Har ju också ett visst intresse för RAF, men har inte läst böcker än. Tack för tips! Jag har börjat läsa Feuchtgebiete, hade tänkt hinna med den under månadens läsmaraton. Den är … speciell 😉

    1. Är den lätt att läsa på tyska, alltså inte så svår som Wolf? Blev lite tyska-avskräckt efter Der geteilte himmel. Det finns en bra bok på svenska också om RAF och attentatet mot Västtyska ambassaden, Kommando Holger Meins.

      1. Inte alls svår. Man får lära sig många nya intressanta ord 😉

        1. Haha, det låter lovande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.