Klüssendorf, Angelika; Flickan; 2011

FlickanFlickan av Angelika Klüssendorf är en barndomsskildring som jämförts med Frank McCourts Ängeln på sjunde trappsteget. Flickan växer upp i ett våldsamt hem med både psykisk och fysisk misshandel i DDR.

Flickan är tolv år och bor med sin mamma och sin lillebror. När boken börjar har barnen varit inlåsta i sitt hem i över en vecka. Deras mamma slår dem, låser in dem, tvingar dem att äta chilifrukter och hånar dem regelbundet. Flickan börjar snatta och hålla sig hemifrån och när hon rymmer misslyckas samhället med att ge henne ett tryggt hem.

Det är en otroligt gripande berättelse om en flickas uppväxt i en ickefungerande familj i ett ickefungerande land. Men trots allt elände så kommer flickan stark ur sin barndom. Bitvis är det sorgligt så det förslår, särskilt när hon lämnar sin nyfödda lillebror som hon tagit hand om, men hon måste göra det för att få kontroll över sitt liv. Det är också lätt att få sympati för flickan, trots att hon är otrevlig ljuger och stjäl. Jag rekommenderar verkligen alla som gillar barndomsskildringar att läsa Flickan. Jag sträckläste boken!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Thorén och Lindskog

1 ping

  1. […] Andra som läst: Lyran och Feministbiblioteket […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.