Feministbrud på kulturjakt i Wien

Jag har dragit på det ganska länge, men nu kände jag att det var dags att visa er bilder från den tid då jag bodde och pluggade i Wien. Det var svårt att hitta bilder därifrån för det var, kanske som sig bör, mest partybilder och även om vi gjorde en del kulturella saker så var det ofta mörkt ute eftersom jag var där på hösten och vi ofta sov till långt efter lunchtid. Att jag bestämde mig för att plugga i Wien var bland det bästa jag gjort och jag lärde mig mycket annat än att bara prata tyska, när jag var där. Jag fick också vänner för livet och minnen jag alltid kommer att bära med mig.

Zur heilgien Johanna

Den första synen som nådde mig när jag hittade rätt gata. Då förstod jag att jag skulle trivas 🙂 Det är Apoteket Zur heiligen Johannas skylt vi ser en del av. Studenthemmet jag bodde på skulle visa sig vara ett flickhem, något som jag beklagade mycket. Men det blev inte tråkigt för det och varje gång vi hade fest tävlade vi om vem som kunde bjuda in flest killar. Då lärde jag mig att alltid fråga och inte utesluta någon – alla var bjudna, något jag hade svårt att vänja mig av med när jag kom hem. Men i Sverige passar det inte för att 1. det finns alltid begränsat med palts av någon anledning och 2. folk känner sig obekväma när de blir bjudna till någon de inte känner så väl. Så jag har vant mig av med det och livet har blivit en smula tråkigare.

Utsikt från mitt rum

Buchfeldgasse

 

 

 

 

 

Jag och slovakiska R framför studenthemmet på Buchfeldgasse 16 i 8:e bizirket. Ovan ser ni min utsikt från rummet. Inte jättefräscht, men kul, centralt och billigt. Vad jag inte kan förstå i efterhand var hur jag kunde stå ut fyra månader med toa i korridoren.

R på kulturjakt på universitetet

Här är R på universitetet när hon och jag letade efter vackra skulpturer och utsmyckningar. Utifrån är Universitetet otroligt vackert, men inuti är det nedgånget och ofräscht. Det fanns dock en innergård som hade potential av bli fin och det är därifrån den här bilden är tagen. Jag hade några lektioner på universitetet, men när vi hängde någonstans så var det på campusområdet Altes AKH (gamla sjukhuset). Där fanns allt som hade med kåren och oss studenter att göra och det var en fin park och ett mysigt universitetshäng där. När jag får åldersnoja och längtar tillbaka till den tid som varit så är det främst på en gräsmatta på Altes AKH en varm höstdag som jag tänker mig.

Seccession, jugendbyggnad i Wien

En dag bestämde sig jag och svenska K oss för att göra en jugendtur i Wien. Här är ett stopp, Seccession. Vi hade inte så mycket pengar att gå in på olika museum, utan nöjde oss med att titta utifrån. Det finns mycket att se och det var en rolig tur att göra en vacker vinterdag i december. Jag minns denna dag särskilt väl för både jag och K var oerhört trötta på Wien och wienarna och behövde en dag där vi bara kunde vara svenska tillsammans. Saker vi var utless på: Att bli utskällda på restauranger för att vi ville titta på menyn, att bli utskällda i affären för att vi ställde en fråga som personalen inte kunde svara på alternativt tyckte var korkad samt att alla luktade svett. Sådant faller som tur är lätt i glömska och jag och K älskar fortfarande Wien och återvänder så fort vi får möjlighet (viket tyvärr inte är så ofta för någon av oss).

Jag utanför Liberales Forums kontor i WienJag träffade också det liberala partiet och två killar träffade jag vid flera tillfällen. Den ena av dem kom senare att bli partiledare. Liberales Forum är inte ett stort parti och sist jag pratade med herr partiledare (som har avgått nu) var hans främsta plattform en plats i stadsdelsnämnden i en av Wiens finare stadsdelar (18:e bizirket tror jag det var). Inte ens kommunfullmäktige i Wien hade partiet lyckas ta sig in i. Vad jag vet ser det inte mycket bättre ut idag. Någon annan som vet och har bättre koll?

4 pingar

  1. […] jag pluggade i Wien hade jag inte så mycket pengar som jag önskade så att jag kunde resa till omkringliggande […]

  2. […] har bott i Wien, vilket jag har skildrat till viss del här. Jag har skrivit om en av Österrikes mest kända feminister Elfride Jelinek. Hon är från Wien […]

  3. […] Jag bodde i Wien 1999 och jag flyttade dit därför att det var min älsklingsstad (och för att lära mig tyska, men det ingick liksom i paketet). Jag blev mer förtjust när jag väl bodde där. Under den hösten visade sig inte Wien från sin allra bästa sida, men det spelade ingen roll när jag träffade underbara vänner och gjorde fantastiskt spännande saker hala tiden. Dit återvänder jag ofta och gärna men nu var det dock fyra år sedan sist och det böjar kännas alltför länge sedan! […]

  4. […] minns. Ikväll visade min man mig en video från en av mina favvolåtar från tiden då jag bodde i Wien (1999). Då tittade jag aldrig på TV, surfade sällan mer än läste mejl, utan hade bara en radio som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.