Gästrecension av Visselpaj: Edlund, Ann-Catrine, Erson, Eva & Milles, Karin; Språk och kön; 2007

VisselpajVisselpaj heter Erika och driver en feministisk blogg. Hon är en av Feministbibliotekets flitigaste läsare och när hon inte funderar över jämställdhet så gillar hon att fota och läsa deckare. Erika är partipolitiskt obunden men definierar sig själv som ”mer åt vänsterhållet med en och annan liberal touch”.

 

Språk och könSpråk och kön är en bok som undersöker vilka kopplingar som finns mellan just dessa områden. De tre författarna baserar en stor del av bokens innehåll på den forskning som finns. Då grundläggande definitioner av ord som feminism, språk, kön och genus gås igenom, så kan boken läsas med fördel såväl av nybörjaren som av den mer insatte. Boken är indelad i tre delar. Del ett handlar om grunderna och ställer den intressanta frågan om det finns ett kvinnospråk och ett mansspråk. Del två går igenom språk i olika miljöer (eller praktikgemenskaper som det heter) nämligen det privata/familjen, skolan, arbetsplatsen och det offentliga. Delen avslutas med diskussion om ifall männens och kvinnors olika villkor i samtal kan förklaras utifrån att könen är olika eller om skillnaderna även kan förstås i ett maktperspektiv. Sista delen handlar om dialekter, språklig sexism och om sambandet mellan sexualitet, språk och genus.

Då boken endast tar upp det talade språket kände jag att jag saknade analyser av det skrivna språket, framförallt om internet, t ex i bloggar, på forum och liknande. Men det är ju förståeligt att författarna måste avgränsa sig. Även en diskussion om det opersonliga pronomet ”man” som används mycket flitigt i svenska språket lyste med sin frånvaro (om jag nu inte missade det). Däremot finns det gott om tips för den som vill fördjupa sig och även en rad frågor att fundera på eller diskutera i slutet av varje kapitel. Jag tycker boken var mycket informativ och jag rekommenderar den till alla som är intresserade av dessa ämnen.

Läs mer: Adlibris, Bokus

3 pingar

  1. […] har skrivit en kort gästrecension om boken ”Språk och kön” på […]

  2. […] om könsneutralt språk (Visselpajs inlägg här och här, recension av boken Språk och kön här, A sorta mission här) tänkte jag att det är på sin plats att blogga lite om det jag med. Läs […]

  3. […] för fler. Några av dem har jag skrivit om: t ex Trollhare, Ja till Liv!, Resa i Sharialand och Språk och kön. Jag är en sån som ofta läser flera böcker samtidigt och en av dem är just nu Living dolls. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.