Berömda och glömda idrottskvinnor: Nadia Comăneci

Nadia Comaneci

Nadia Comăneci kommer från Rumänien och var en mycket framgångsrik gymnast. Många blandar nog ihop henne med Olga Korbut. Det är alltså inte Comăneci utan Korbut som är Sparven från Minsk. Deras idrottskarriärer gick lite omlott. Comănecis genombrott kom 1976 i Montreal och Korbuts 1972 i München. Korbut var med 1976 och tog, förutom guld i lagmångkampen, silver bakom Comăneci i bom. Comănecis största framgång var på barren och idag går barrfinalen i OS i Rio.

Nadia Comănecis stora framgång var att hon för första gången i gymnastikens olympiska historia fick 10,0 för ett program. Det var på barren. Först markerades det som 1,0 för att det inte gick att skiva in 10. Fört blev publiken förvirrad, men förstod ganska snabbt. Comăneci var vid detta tillfälle bara 14 år gammal.

I OS i Moskva 1980 tog Comăneci två guld, men sedan strulande det för Comăneci. Hennes tränare hoppade av till USA 1981 och hon blev själv utfryst och misstänkliggjord. 1983 la hon av med gymnastiken.

Hon valde själv att fly från Rumänien 1989. hon lyckades ta sig till USA, just för att hon var den hon var. Där gifte hon sig med den amerikanska gymnasten Bart Conner som hon lärde känna i Montreal.

Jag har skrivit mer om henne här.

1 kommentar

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
    • Justina18 februari, 2022 kl. 04:02
    • Svara

    Wow, tack för en intressant läsning!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.