Berömda och glömda idrottskvinnor: Marit Bjørgen

Marit Bjørgen

Idag avslutas OS i Beijing och min serie om berömda och glömda idrottskvinnor slutar med den kanske mest berömda av dem alla – Marit Bjørgen. Hon är världens bästa vinterolympier med åtta guldmedaljer totalt. Lika många som Bjørn Dæhlie och Ole Einar Bjørndalen, men hon har fler medaljer. Nu är de svenska åkarna av med en av sina värsta konkurrenter i spåren, men Norge verkar ju ha en aldrig inande källa att plocka nya talanger ur.

I olympiska sammanhang var det i Vancouver 2010 som Marit Bjørgen slog till första gången och vann tre guld. Innan dess hade hon varit sjuk och haft problem med att hitta formen. Hon tog sitt första VM-guld redan 2003, men misslyckats till exempel totalt i OS i Turin 2006. Efter OS i Vancouver har hon dock verkat vinna allt som kommit i hennes väg. Hon tog en paus säsongen 2015/2016 för att föda barn, men inte ens det hindrade henne från framtida framgångar.

Som nybliven mamma tog hon fyra VM-guld 2017. 2018 i OS i Pyeongchang blev det två guld. Sedan var det dags att lägga skidorna på hyllan och ägna sig åt något helt annat. Sammanlagt har hon tagit 8 olympiska guldmedaljer, 15 OS-medaljer samt 18 VM-guld och 26 VM-medaljer. Det är inget annat än ett otroligt imponerande facit. Lägg där till flera vinster i den totala världscupen.

Marit Bjørgen har astma och hon har varit tvungen att medicineras för det under sin karriär. Det har varit många kontroverser kring hennes astmamedicin då den varit dopingklassad. Hon har haft dispens för att använda den och många har undrat hur mycket den har hjälpt henne i skidkarriären. Bland annat blev hon kritiserad av konkurrenten Justyna Kowalczyk under OS 2010. Nu torde det hela vara glömt, då medicinen plockades bort från listan över förbjudna preparat 2011.

Idag bor Marit Bjørgen i Oslo med  Fred Børre Lundberg, dubbel olympisk guldmedaljör i nordisk kombination och deras två barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.