Berömda och glömda idrottskvinnor: Vonetta Flowers

Vonetta Flowers

Idag står bland annat bob på programmet i OS i Beijing, men det gissar jag att få har koll på. Jag tänkte ge er en bild av världens första svarta guldmedaljör i vinter-OS. Hon heter Vonetta Flowers och kommer från USA. 2002 i Salt Lake City vann hon tillsammans med sin lagkamrat Jill Bakken, guld i bobens tvåmannagren. Om ni tycker att det är för vitt bland mina OS-kvinnor på vintern, så har ni en delförklaring här.

Vonetta Flowers började som friidrottare och var riktigt bra. Hennes mål var att komma med i den amerikanska OS-truppen. Hon misslyckades ett flertal gånger innan hon gav upp. Då föddes idén att testa bob och det visade sig att hon var fantastisk som bromsare och en ny karriär tog fart. Tillsammans med piloten Jill Bakken kvalificerade de sig till OS 2002 och lyckades ta guld.

Efter OS fick Vonetta tvillingar och tog ledigt från idrotten. Hon kom tillbaka till VM 2004 med en ny pilot och lyckades ta brons. Paret ställde även upp i OS i Turin, där de slutade sexa. Efter det olympiska spelet lade Vonetta av med elitidrotten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.