Berömda och glömda idrottskvinnor: Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyk

Det var idel norskor, en och annan svenska, en och annan finska och så en polska, Justyna Kowalczyk. Hon blev avstängd för doping tidigt i karriären. Hon hade tagit ett läkemedel mot smärta som är godkänt på träning, men inte tävling. Tvåårsavstängningen hävdes efter tio månader och Kowalczyk gav sig den på att visa världen vad hon gick för. Och det skulle hon göra med besked!

Justyna Kowalczyk är född 1983 i Polen och hennes karriär var mycket händelserik. Hon har vunnit både OS-guld, VM-guld, Vasaloppet och Tour de Ski – för att bara nämna några saker. Den totala världscupen har hon också på sitt CV, tre år i rad dessutom. Hon var en av dem som verkligen dominerade skidscenen 2006-2014.

Många är idrottspersonligheterna som får frågor om politik och svarar så att man baxnar, tex Jelena Isinbajeva när hon försvarade Rysslands behandling av homosexuella. Justyna Kowalczyk har gjort tvärtom. Hon har varit starkt kritiskt mot Polens abortlagstiftning och sagt att den överger föräldrar och att Polen borde göra som alla andra länder istället.

Kowalczyk har vid sidan av skidkarriären studerat idrott och hälsa vid universitet i Krakow och har en doktorsexamen i ämnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.