Berömda och glömda idrottskvinnor: Andrea och Manuela Henkel

Andrea och Manuela Henkel

När det kommer till berömda och glömda idrottskvinnor har jag en fäbless för syskonpar. Idag är det damernas jaktstart i skidskytte i OS i Beijing och idag skriver jag om två systrar som höll på med olika sporter. Andrea Henkel sysslade med skidskytte och Manuela Henkel med längdskidåkning. Systrarna kommer från Tyskland.

Manuela Henkel är den äldre av syskonen och både hon och Andrea startade som längdskidåkare. Båda två gick sportgymnasium och efter studenten inleddes karriärer inom den tyska militären. Andreas bytte till skidskytte strax före studenten och de båda systrarna satsade därmed på två olika sporter och var inte längre konkurrenter.

Det var 2002 som de båda skulle nå sina höjdpunkter i karriären. Det var OS i Salt Lake City och Manuela skulle ta guld i långa stafetten med det tyska laget. Andrea i sin tur tog guld både på distansen och i stafetten. Det tyska stafettlaget i längdskidåkning upprepade bedriften i VM året efter och Manuela var då också med i laget, men efter det har hon inte lyckats ta några fler medaljer i internationella mästerskapssammanhang.

Andrea Henkels karriär hade bara börjat efter Salt Lake City. Hon tog visserligen aldrig några fler individuella OS-medaljer, men i VM gick det desto bättre. Mellan 2005 och 2012 tog hon inte mindre än åtta guld, både individuellt och i stafetter. Hon kämpade för att nå framgång i sitt sista OS i Sotji 2014, men lyckades inte alls.

Andrea Henkel gifte sig med den amerikanska skidskytten Tim Burke och idag bor de i USA och yrkesmilitären Andrea jobbar som fitnesstränare där. Manuela Henkel la skidorna på hyllan redan 2010 och vid sidan av sin idrottskarriär studerade hon international management och har sedan dess jobbat som bankchef. Hon är gift och har fyra barn. Hon verkar också ha gett sig in i lokalpolitiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.