Berömda och glömda idrottskvinnor: Hassiba Boulmerka

Embed from Getty Images

Hassiba Boulmerka såg sitt OS-guld på 1500 meter i Barcelona 1992 som en seger, inte bara för henne och Algeriet, utan för alla muslimska kvinnor i världen. Hassiba hade många fel i radikala islamisters ögon, men främst att hon var lättklädd och att hon tävlade i idrott. På grund av detta kunde hon inte träna i sitt hemland, utan fick åka till Tyskland och förbereda sig inför OS. Väl på plats i Barcelona fick hon vaktas av beväpnade vakter utanför arenan.

Se SVT:s klipp om när Hassiba Boulmerka sprang i shorts. 

1988 var Hassiba Boulmekra med i OS, men blev utslagen i försöken. Hon berättar för Jonas Karlsson (Olympiska berättelser, Discovery+) att hon där och då bestämde sig för att vinna guldet fyra år senare. När hon återvände till Algeriet efter OS var hon en hjälte. 1990 blev det politiska problem i Algeriet och landet fajtades mot terrorism. Ett islamistiskt parti kommer till makten 1991 och då förändras situationen för Hassiba. Men när hon tog VM-guld 1991 och fick hyllning av presidenten. Efter det blev det värre.

Inför OS i Barcelona fick hon tävla på hemlig ort i Tyskland efter att fått motta regelrätta dödshot. I Algeriet kastade folk sten på henne när hon tränade. Situationen var såklart ohållbar. Efter OS-guldet bodde hon i flera år på Kuba för att kunna springa i shorts ostört. Hon älskar sitt land och hon ville tävla för Algeriet, men det går inte att träna när människor runtomkring en vill se en död. Trots denna uppladdning kunde hon ta hem Algeriets första OS-guld genom tiderna.

I Göteborg 1995 tog Hassiba Boulmerka guld igen och då stod jag på läktaren. Jag minns inte specifikt hennes lopp, men jag tror mig minnas medaljceremonin. Jag jobbade på VM i friidrott på Ullevi så jag såg en hel del. I den bok som skrevs efter VM och gavs ut av Göteborgs-Posten, fanns hon inte med som en av de stora stjärnorna, men väl en manlig algerisk stjärna, Noureddine Morcel. Efter att ha läst om Hassiba Boulmerka förstår jag verkligen inte varför. Hon är en sann hjältinna och superstjärna som tävlade under helt andra former än sin landsman.

Idag driver Hassiba Boulmerka ett framgångsrikt företag i Alger, men talar fortfarande om hur viktig hennes segrar var, inte bara för henne, utan för alla muslimska kvinnor som kämpar mot intolerans och kvinnofientliga lagar och regler.

Se hennes fantastiska lopp i Barcelona nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.