Berömda och glömda idrottskvinnor: Hanni Wenzel

Hanni Wenzel

Hanni Wenzel – tog Liechtensteins första OS-guld

Hanni Wenzel är en före detta framgångsrik alpin åkare från Liechtenstein . Idag står super-G på det alpina OS-schemat och då får vi se Hanni Wenzels dotter Tina Weirather försvara Liechtensteins färger.

Wenzel är född i Tyskland, men flyttade till Liechtenstein när hon var liten. Hennes bror Andreas och syster Petra Wenzel och hon själv visade sig vara oerhört duktiga i alpin idrott. Då var det inga som helst problem för hela familjen att få medborgarskap i det lilla landet mellan Schweiz och Österrike.

Hon var mycket framgångsrik i världscupen på 70-talet och vann den totala världscupen 1978. 1980 i OS i Lake placid vann hon dubbla guld i slalom och storslalom. Men när det var dags att försvara gulden 1984 i Sarajevo blev det sopp, precis som för Ingmar Stenmark. De anklagades för brott mot amatörreglerna och fick inte ställa upp. En skam för sporten och den regeln är nu lyckligtvis ett minne blott.

1979 gjorde Paraguay ett frimärke med Hanni Wenzel som ni kan se ovan. Det känns ju oerhört lustigt att de valde ett tema med en slalomåkare. Känns inte alls som något som intresserar paraguayaner. Det får mig att tänka på bisarra motiv från länder som förekommer flitigt i frimärkssamlarsammanhang. Men det är ett helt annat ämne.

2 kommentarer

    • marita12 maj, 2018 kl. 10:47
    • Svara

    Hej!
    Bra text men lite faktabrister. Familjen fick länge kämpa för sitt medlemsskap, pappa Hubert (som förövrigt flydde från Östtyskland i början av 1950-talet) var inte särskilt populär i lilleputtelandet. Han slogs för en tomt i Planken och utan Hannis framfart i pisterna hade familjen Wenzel säkerligen fått finna sig i att vara tyskar. Men guld lockar i lilleputtlandet och när Hanni tog hem guldmedaljer ja då dög de plötsligt.

    1. Det är klart att min text är något förenklad och raden om medborgarskap syftade till att det var just tack vare framgångarna som hon fick medborgarskap. Men tack för input!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.