Recension: Fine, Cordelia; Testosteron rex; 2017

Testosteron rexÄntligen! Äntligen kommer en bok som ifrågasätter forskning som pekar på att testosteronet är en viktig faktor när det kommer till skillnader mellan män och kvinnor. Psykologen Cordelia Fine har skrivit boken Testosteron Rex och vill en gång för alla slå hål på en seglivade myten om in testosteronets betydelse. Boken är utgiven i år i Sverige på Daidalos förlag.

Cordelia Fine är professor i psykologi och verksam vid University of Melbourne. I Testosteron rex går hon igenom forskning som visar på grundläggande skillnader i män och kvinnors hjärnor och visar att kvinnor och män oftast inte deltar i undersökningarna på lika villkor. Eller så har forskarna förbisett det som inte stämmer överens med sin egen tes. Forskare tar oftast inte heller hänsyn till kvinnors sociala förutsättningar och därför blir det en skev forskning.

Är män mer promiskuösa? Ja, säger vissa och detta ska bero på att män vill maximera sin avkomma. Ju fler de ligger med, desto större chans att sprida sin säd. Men efter en noga genomgång av mäns alternativ för att få en avkomma, kommer Fine fram till att ligga med en kvinna så mycket som möjligt ökar chanserna. 100 barn på ett år, som någon påstått var möjligt, är bara möjligt i teorin. I praktiken måste man ta hänsyn till fertilitet och inte minst möjlighet att ligga oskyddat med någon.

Sedan har vi ju detta med riskbenägenhet. Män anses vara mer riskbenägna och därför leder de oftare större företag. Det finns en skillnad, kommer Fine fram till, men det är en klick vita privilegierade män som är mer riskbenägna. Med andra ord är det inte biologiskt. Sedan verkar det vara så att män blir mer riskbenägna när deras maskulinitet ifrågasätts. Män som fått smörja in sig med blomdoftande handkräm tig större risker än män som inte gjort det, visaren forskning. Dessutom, och det har jag läst om förut, verkar kvinnor vara mer riskbenägna när de tror att ingen ser och män när de tror att någon ser.

Fine avslutar med att prata om barn och könskodade leksaker. Det finns en viss skillnad i vad pojkar och flickor föredrar, men resultaten är långt ifrån så entydiga att det skulle kunna motivera hur det ser ut i leksaksaffärerna. Barn är medvetna och de identifierar sig snabbt och förstår vilken del av leksaksaffären de borde leta leksaker från. Dessutom visar forskning att om tågen är rosa och dockorna blå minskar skillnaderna med var olika barn föredrar. Det var alltså så enkelt som att lite målarfärg ändrar pojkars och flickors preferenser?

Jag kan skriva hur mycket som helst om den här boken. Den är fantastisk. Och inte bara fantastisk innehållsmässigt utan den har också ett högt underhållningsvärde. Det märks att Fine tycker att det är oerhört fånigt att påstå att män och kvinnor är fundamentalt olika och jag kunde inte låta bli att småfnissa på flera ställen. Framförallt är författaren kunnig och vet vd hon pratar om. Det är ingen svamlande bok, alla fakta är belagda.

Min uppmaning till alla är att läsa den här boken. Antingen för att bli omvända eller mer övertygade. Eller för att få argument att krydda släktmiddagar och raster på jobbet med. Den viktigaste slutsatsen i boken är att den renodlade kvinnan med alla kvinnliga egenskaper och manlig dito, är en myt. Det finns inte så klara skillnader mellan könen. Så nu kan vi sluta hänvisa till skillnader i våra hjärnor när vi ska förklara ojämställdhet!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Aftonbladet

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Här är en bra sammanfattning!

  2. Riktigt BRA!

  3. Håller med, bra tips!

  4. Helt enig! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.