Berömda och glömda idrottskvinnor: Fu Yuanhui

Fu Yuanhui

Fu Yuanhui är simmare från Kina. Hon är verkligen inte någon av spelens mest lysande stjärna, faktum är att hon inte ens lyckades kvalificera sig till OS i Tokyo. Hon är inte för gammal, utan helt enkelt inte tillräckligt bra. Det som gör att jag ändå skriver om henne idag är det hon gjorde under OS i Rio – efter sitt lopp. Hon bröt ett stort och viktigt tabu och berättade i en intervju att hennes dåliga resultat kunnat varit en följd av hatt hon hade mens.

Mens bland kvinnor som idrottar torde vara ett stort problem. Det är inte bara blod som ska stoppas, vilket tamponger och menskoppar borde kunna göra tämligen väl utan att få konsekvenser för idrotten, men det följer inte sällan av smärta i olika grad. Det är märkligt att det inte pratas mer om detta, då i princip hela kvinnoidrotten är drabbad. Mycket få kommer undan om man inte tar olika preventivmedel som stoppar mensen helt. Att skjuta upp mens går, men det är inte helt problemfritt det heller.

Nu pratade inte Fu Yuanhui om mens och hur jobbigt det är eller gjorde en politisk poäng, hon bara konstaterade att hon hade fått mens och därför inte simmade så bra. Detta blev viralt och spreds över hela världen. Äntligen hade någon brutit tabut! Och det går inte att låta bli att inte fråga sig varför det skedde först 2016. Se klippet nedan.

Fu Yuanhuis framgångar? I OS blev det en bronsmedalj på 100 meter bröstsim.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.