Berömda och glömda idrottskvinnor: Yekaterina Gamova

Yekaterina Gamova

Yekaterina Gamova är nog för de flesta svenskar totalt okänd. Jag har tänkt på henne länge, efter att jag sett henne spela volleyball för Ryssland i OS i Aten 2004. Hon är nämligen en av världens längsta idrottskvinnor, 2,02 m. Det är helt omöjligt att se en match med henne och inte lägga märke till hur otroligt lång hon är. Hon är född 1980 och har inte spelat volleyball på elitnivå på fem år, men hon har en bra idrottskarriär bakom sig.

Gamovas volleybollkarriär spände över tre decennier och hon har spelat i det ryska landslaget från 1999 till 2014. Något OS-guld har det inte blivit, men väl två OS-silver, två VM-guld och ett VM-brons. Hon har också vunnit åtskilliga titlar ned sina klubblag i Ryssland och Turkiet.

Hon började spela volleyball som liten, men även basket och handboll. När hon var 11 år hade hon redan blivit 172 centimeter lång. När hon var 16 år vann hon Rysslands cup med sitt lag. Hon var 19 när hon kom med i landslaget och sedan har det rullat på med många priser för sin insats som spelare. Hon valde att sluta helt 2016, två år efter att hon slutat i landslaget, pga skadeproblem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.