Berömda och glömda idrottskvinnor: Charlotte Kalla

Charlotte Kalla

En av våra största idrottsstjärnor någonsin har nu tackat för sig. SM i längdskidåkning i helgen är det sista som Charlotte Kalla kommer att göra som elitidrottare. Det har inte gått så bra för henne den här säsongen, så det är inte så konstigt, men oj så vi kommer att sakna henne! Från det att hon mer eller mindre sprang förbi Virpi Kuitunen uppför slalombacken i Tour the ski 2008 har hon levererat gång på gång.

Guld i tre olympiska spel är riktigt imponerande. Det började med favoritdistansen 10 km fri stil i Vancouver 2010. I Sotji fyra år sedan tog hon inget individuellt guld, men nästan ändå. I stafetten låg Sverige långt efter täten och Charlotte skulle behöva göra en makalös upphämtning om det skulle bli något annat än brons. Hon tog in de 25 sekunderna som krävdes och Sverige fick stå överst på prispallen. Alla som sett det loppet har fått se något av det bästa i Svensk idrottshistoria. Tyvärr missade jag det live, då jag befann mig i Barcelona på barnfri semester, men har sett det i efterhand.

Charlotte Kalla har haft stora konkurrenter i norska giganter som Marit Bjørgen och Therese Johaug och har långt från samma medaljskörd som dem. Ändå har hon en karriär som är mycket bättre än någon annan svensk längdskidåkerska.  Ingen svensk längdskidåkare har varit i närheten av de norska framgångarna på ett olympiskt spel, så vi kan inte riktigt mäta framgångar efter vad de har presterat.

På sitt tredje OS i Pyeongchang 2018 tog hon ett guld och tre silver, vilket ju får betraktat som oerhört bra, i alla fall med svenska ögon. Charlotte har också haft en stor bredd i sin karriär. I början var det mest fristil som gällde, men senare i karriären kunde hon även göra riktigt bra ifrån sig i klassisk stil. Hon har också mästerskapsguld i det mesta, från skiatlon till sprintstafett. Hon har även en bronsmedalj på tremilen från VM i Falun 2015.

Nu senast i Beijing 2022, blev det som bekant inga fler medaljer och det ville sig inte riktigt. Jag förstår att hon lägger av, men kommer inte desto mindre att sakna henne. Om man får välja ett favoritögonblick från hennes karriär så skulle jag välja segern i Tour the ski. Hade jag sett stafetten i Sotji live och inte sju år efteråt på en suddig youtube-film, hade det kanske blivit det. Hennes hoppande skatestil upp för backen förbi finskan, har etsat sig fast hos mig som ett av mina större sportögonblick jag minns.

Charlotte Kalla är född och uppvuxen i Tärendö i Norrbotten, där det rests en staty över henne. Vad hon sak göra nu, ska bli spännande att följa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.