Berömda och glömda idrottskvinnor: Virpi Kuitunen

Virpi Kuitonen

Idag ska jag skriva lite om en idrottsstjärna som åkt fast för doping, finska Virpi Kuitunen, numera Sarasvuo. Jag vet att folk blir upprörda över att jag gör det, men min serie om berömda och glömda idrottskvinnor handlar inte bara om att lyfta fram förebilder, utan att berätta idrottshistoria. Med det sagt så handlar detta inlägg om den finska längdåkerskan Virpi Kuitunen.

Det var i Lahti 2001 som hon slog igenom och som hon gjorde bort sig. Hon tog guld i skiatlonen och sedan guld i stafetten. Det var efter stafetten som hon åkte dit för bloddoping när de andra stora finska skidåkarna gjorde det; Janne Immonen, Jari Isometsä, Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä och Milla Jauho. Hon har i efterhand fått behålla guldet i skiatlonen, vilket väl känns ganska konstigt. Två års avstängning blev det efter den stora dopingskandalen i Lahti för henne och för de andra. Kuitunen har dock hävdat att hon inte tagit EPO. 

Eftersom Kuitunen var relativt ung, kunde hon komma tillbaka efter avstängningen. Hon tog silver på 30 km vid VM i Oberstdorf 2005 och brons i lagsprinten vid OS i Turin 2006. Sedan vann hon den totala världscuopen 2006/2007. Hon vann Tour the ski 2007. Sedan var hon tämligen framgångsrik under hela 2007, men fick ge sig i Tour the ski på sista klättringen mot Charlotte Kalla, något som blivit en klassiker för oss svenskar. Hon vann dock världscupen 2007/2008.

Virpi Kuitunen ska enligt flera experter ha en fantastisk skidteknik, kanske till och med fulländad. Hon nådde stora framgångar under sin karriär och hennes mest framgångsrika mästerskap var i Sapporo 2007 där hon tog tre guldmedaljer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.