Thorvall, Kerstin; Det mest förbjudna; 1976

Det mest förbjudnaKerstin Thorvalls Det mest förbjudna ingår i den Feministiska litteraturkanonen, men jag hade inte läst den innan vi satte listan. Så passande då att Albert Bonniers förlag har gett ut den här och tre andra feministiska böcker i nytryck.

Annas pappa dör när hon är elva år och hon saknar honom mycket. Hennes mamma är överbeskyddande och kvävande. Av ett misstag får Anna höra att hennes pappa dött på ett mentalsjukhus. Anna klarar i vuxen ålder inte av relationer. Hon har en stark sexualdrift, men den varar bara så länge som det är förbjudet. Så fort hon är gift och mamman gillar maken så är det inte längre intressant. Hon inleder förhållanden med alkoholister och narkomaner och gifter sig och skiljer sig flera gånger. Men hon får aldrig ro.

Jag hade läst om den här boken innan jag läste den. I Marie Ehrenbergs bok fick jag veta att Det mest förbjudna aldrig sågs som feministisk i sin samtid. Det är märkligt. Precis som Ehrenberg pekar på så är det helt uppenbart att Annas beteende beror på hennes mammas överbeskyddande som i sin tur berodde på att hon tvingats gifta sig med en sinnessjuk man för att hon var gravid. Allt detta hade ju gått att undvika med en annan kulturell och religiös ordning. Det är också intressant att det är så fruktansvärt förbjudet att ha sex med män utan att vara gift och utan att ens ha en tanke på att gifta sig. Det är ju tur att tiderna förändras.

Läs mer: Adlibris, Bokus

4 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Äsch, detta är en av titlarna i mitt försnillade bokpaket. Jag är en klant som inte kommer ihåg vilket land jag kommer att befinna mig i vid vilken tidpunkt. Men tids nog ska jag nog få tag i mitt paket och då jäklar i min lilla låda ska här läsas Thorvall. 🙂

   • Hanna2 september, 2013 kl. 09:04
    Författare
   • Svara

   Du har något att se fram emot! jag har När man skjuter arbetare hemma och den ska jag snart läsa tänkte jag.

  • sven erik hansson5 september, 2013 kl. 02:07
  • Svara

  Jag kommer ihåg uppståndelsen kring boken Det mest förbjudna .
  Den boken kom ut mitt under den feministiska nymoralismen på andra hälften av 1970-talet.Ja det var så att under 1970-talet så övertog feministerna från de kristna att vara de stora offentliga sexualmoralisterna när det gäller heterosexualiteten.Av naturliga skäl var då feministerna kritiska till den boken.Ja det var så .

  • sven erik hansson5 september, 2013 kl. 02:20
  • Svara

  Nu använde jag ordet feminister.Men orden feminister och feminism var känsliga ord inom den svenska kvinnorörelsen på 1970-talet.De orden förknippades med USA.

 1. […] kan hitta boken hos t.ex. Adlibris eller Bokus. Några andra som skrivit om den är Fiktiviteter, Feministbiblioteket och […]

 2. […] kompisar och det som kan likställas med sexmissbruk, som fick recensenterna att gå i taket. Det mest förbjudna är idag en feministisk klassiker, men togs inte emot så väl när den kom […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.